zaterdag, april 27, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Tijn TiedinkBlog Tijn Tiedink | H. Tiedink

Blog Tijn Tiedink | H. Tiedink

Ik ben nogal geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en dan specifiek in Westervoort, wat is daar gebeurd? Mijn opa, ex-voorzitter van de Historische Kring Westervoort, heeft een aantal boeken daarover in zijn boekenkast in de eetkamer staan. Ik als nieuwsgierige jongen ging eens in zo’n boek kijken, het boek heette Westervoort 1940-1945. Geschreven door Bert Kerkhofs. Op de laatste pagina’s stond de lijst met ingezetenen van Westervoort in de oorlog. Ik keek gelijk of er in de oorlog Tiedinks woonden in Westervoort.

Boven aan de vijfde bladzijde van de ingezetenen van Westervoort stond het: H. Tiedink, IJsseloord 16 en W.C. Tiedink, IJsseldijk 13, Arbeider. De ‘H. Tiedink’ was de vader van mijn opa (- mijn overgrootvader -) en woonde zoals dat toen heette in ‘De Sloot’, een stuk Westervoort over de brug richting Arnhem, dat toen nog Westervoort was. Maar wie was die W.C Tiedink dan? Ik vroeg het aan mijn opa en hij zei dat het een oom van hem was. Hij wist niet precies hoe hij heette. Maar het verbaasde mij dat er in de oorlog maar 2500 mensen in de gemeente Westervoort woonden, hoe kwam dit?

Rond 1976 werd Westervoort aangewezen als groeigemeente. Dit hield in dat de gemeente Westervoort een x-aantal huishoudens moest kunnen vestigen in een x-aantal jaar. De burgemeester vond dit geen goed idee en is daarom opgestapt. Maar daarvóór was Westervoort nog geen groeigemeente. Toen bestond Westervoort uit 5 havezaten (Hamerden, Vredenburg, De Pol, Emmerik en Lentsenburg) en de dorpskern. Een havezaat is (zoals google het zo mooi verwoord) een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve. Hier zijn vandaag de dag nog gebouwen van terug te zien zoals bijvoorbeeld Boerderij Emmerik, Huis Hamerden of Huize Vredeburg.

Ook ga ik ieder jaar met mijn opa en oma rond 9 april naar de herdenking op de dijk, georganiseerd door de Historische Kring Westervoort om operatie Quick Anger te herdenken. Het gaat ieder jaar hetzelfde, in de ochtend verzamelen er allemaal verschillende oude militaire voertuigen bij huize Vredenburg aan de klapstraat in Westervoort. Hier smeren vrijwilligers witte bolletjes met kaas en salami voor de chauffeurs van de oude voertuigen. Om vervolgens rond 1 uur naar het monument op de dijk te rijden (via de Klapstraat, Dorpstraat, Brouwerslaan, IJsseldijk en Veerdam). Daar eenmaal aangekomen houdt de voorzitter van de Historische Kring Westervoort een toespraak (deze wordt altijd onderbroken door een langsrijdende ambulance op de N325). Hierna wordt er altijd 1 minuut stilte gehouden, om vervolgens de volksliederen te spelen van alle deelnemende landen en de vlaggen te hijsen. Dan is er altijd nog koffie en thee op de dijk verzorgd door zalencentrum Wieleman. Het trieste is dat de eigenaren van de oude voertuigen dit nooit echt goed zien, omdat ze bang zijn dat als ze hun voertuig alleen laten dat er dan iets uit gejat wordt. Daarna ga ik altijd met mijn opa en oma naar huis en eten in de avond altijd pannenkoeken in de keuken.

De komende columns wil ik verder in de geschiedenis van deze havezaten duiken.

Tijn Tiedink

OOK INTERESSANT?

2 REACTIES

  1. Ha, Tijn!
    Ik weet bijna zeker dat ‘W.C. Tiedink’ Wilhelmus Christianus Tiedink is (1901-1985). Eén van zijn zoons heette ook Wilhelmus Christianus Tiedink (1929-1983) en dat was mijn vader. Zo te zien gaven ze vroeger niet veel om initialen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties