Blog Gemma Tiedink-Koning | Inspirerende ervaringen

197 Views

Wat was er weer veel te doen in De Liemers: de vertrouwde festiviteiten tijdens de bizar koude koningsdag, de lokale tradities rondom dodenherdenking, het halen van het bevrijdingsvuur en de viering van bevrijdingsdag op dezelfde dag als dat er traditiegetrouw gefietst en gewandeld wordt. Allemaal prachtige activiteiten om de regio nog beter te leren kennen en nieuwe Liemersen te ontmoeten, maar toch …

Ik koos ervoor om even uit mijn vertrouwde omgeving te stappen en voor wat inspiratie de Rijn stroomafwaarts te volgen en Rotterdam te bezoeken. We huurden een fiets en crosste heel de stad door. Wat een contrast met ons gebruikelijke rondje Liemers op Hemelvaartsdag!

Het afgelopen jaar heb ik veel ‘nieuwe’ Liemersen leren kennen. Wat heet ‘nieuw’, de meeste wonen er al langer dan dat ze buiten de Liemers hebben gewoond. Een aantal geboren en getogen Rotterdammers deelden hun ervaringen uit hun jeugd met me. Hun ervaringen ontroerde me en leerde mij hen beter begrijpen. Over hoe het is op straat te zwerven in de hongerwinter en te spelen op de bouwplaatsen tijdens de wederopbouw. Wat een contrast moet het voor hen geweest zijn de Rijn stroom opwaarts te volgen naar De Liemers.

Zelf beleefde ik ook een ontroerende en inspirerende ervaring in Rotterdam die het delen waard is. Niets vermoedend liep ik het museum binnen en stond ineens in een grote ruimte met 45 clowns; doodstil zittend, liggend, hangend tegen muren. Kleurrijk en allemaal anders. Niet alleen hun pakken, maar ook hun voeten, handen, lijven. Na de eerste verwondering, gingen onze kinderen de clowns nadoen en ik deed mee; hangen, zitten, liggen.

Eén festiviteit in De Liemers pakten we op de valreep wel mee: de Giro d’Italia. Gezellig wachtten we op een glimp van de renners. Vanuit alle windstreken keken mensen vanuit de lucht over De Liemers. Hoog tijd dat zij eens De Liemers in trekken. Inspirerende ervaringen genoeg!

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!