zaterdag, juli 20, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurDe eerste vijf Zevenaarse jeugdlintjes uitgereikt

De eerste vijf Zevenaarse jeugdlintjes uitgereikt

Op donderdag 29 april heeft kinderburgemeester Jasmijn Braam de eerste vijf jeugdlintjes van gemeente Zevenaar uitgereikt in het bijzijn van burgemeester Lucien van Riswijk. Het jeugdlintje is een jaarlijkse onderscheiding voor jonge Zevenaarse inwoners tot en met 17 jaar. Het gaat om jonge ‘helden’ die zich belangeloos inzetten voor een ander of helpen gemeente Zevenaar mooier te maken doordat zij iets bijzonders hebben gedaan. Dit kan van alles zijn zoals een ‘heldendaad’, een bijzondere prestatie, vrijwilligerswerk, een bijzonder initiatief, geldinzameling voor een goed doel, etc. De eerste vijf Zevenaarse jeugdlintjes zijn uitgereikt aan Julan van Irsel, Lisa Zoon, Tim van der Berg en de broers Dion en Dylan Durant.

 

Julan van Irsel, 4 jaar

De jongste van het gezelschap is de vierjarige Julan. Als jongste deelnemer is hij op eigen initiatief aangesloten bij Zevenaar Go Clean. Regelmatig maakt hij met veel plezier de omgeving vrij van zwerfafval. Van bierblikjes rondom de vijver tot mondkapjes, verpakkingen en peuken. Alles wat niet op straat hoort grijpt hij met zijn grijper, om het in de vuilniszak te deponeren. Julan is niet alleen een voorbeeld voor andere kinderen, maar ook voor al die grote mensen die de prullenbak niet hebben kunnen vinden.

 

Lisa Zoon, 13 jaar

Lisa is medevoorzitter van de Kinderadviesraad van Rijnstate. Ze zet zich in voor het welzijn van alle kinderen, met name kinderen die het ziekenhuis bezoeken. Met een broertje met een zeldzame ziekte  weet Lisa van dichtbij wat ziek zijn binnen een familie betekent en hoe het er aan toegaat in ziekenhuizen. Ze denkt vanuit de Kinderadviesraad mee over de inrichting van de nieuwe kinderafdeling, het Rijnstate-dakterras met speeltoestellen, het inlooppunt voor kinderen bij scheidingen en de toepassing van muziek bij emotioneel moeilijke tijden. Ook werkte Lisa afgelopen zomer vrijwillig mee als ondersteuner bij de Zomerschool.

 

Tim van der Berg, 16 jaar
Tim heeft vorig jaar, samen met een vriend, een meisje van het spoor getrokken en zo voorkomen dat zij in botsing kwam met de trein. Het meisje is daarna naar het ziekenhuis gebracht. Tim heeft met deze onverschrokken daad grote heldhaftigheid getoond wat terecht beloond wordt met een jeugdlintje.

 

Dion en Dylan Durant, respectievelijk 13 en 14 jaar

Beide broers verdienen het jeugdlintje omdat ze dag en nacht klaar staan voor hun zieke vader Joop. Sindsdien staan zij klaar voor hem. Helpen hem lichamelijk maar ook zeker geestelijk bij zijn ziekteproces. Zorgen dagelijks voor veel lol in huis, waardoor de situatie voor allen dragelijk gemaakt wordt. Jongens van deze leeftijd zouden zich niet druk hoeven maken om hun vader. Maar zij draaien hun hand er niet voor om en doen alles wat ze gevraagd wordt. Dat gedrag verdient zeker een jeugdlintje!

 

Jeugdversie van de Koninklijke versierselen

Het jeugdlintje is de jeugdige variant op de Nederlandse Koninklijke onderscheidingen, de zogeheten ‘lintjes’ die rond Koningsdag worden uitgereikt aan mensen die minimaal 15 jaar iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Kinderen kregen daarom nooit zo’n lintje, terwijl ze natuurlijk wel bijzondere dingen doen. Kinderburgemeester van gemeente Zevenaar, Jasmijn Braam, vond het dit jaar hoog tijd het jeugdlintje in het leven te roepen. Zodat ook jongeren die iets bijzonders hebben gedaan voortaan jaarlijks in het zonnetje worden gezet.

 

Nominaties voor 2022

Vanaf dit jaar reikt de kinderburgemeester samen met de burgemeester, afhankelijk van het aantal genomineerden en de bijzonderheid, maximaal vijf jeugdlintjes uit. De gemeente wil met deze onderscheiding de Zevenaarse jeugd stimuleren om zich belangeloos in te zetten voor een ander of voor de stad of een dorp. Wilt u voor volgend jaar een kind uit de gemeente Zevenaar nomineren? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van gemeente Zevenaar: https://www.zevenaar.nl/jeugdlintje-zevenaar.

 

Video naar uitreiking: : https://youtu.be/YHgXvBZS5uk

 

           

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties