zaterdag, oktober 5, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioDidamse bevrijdingsstoet met open landauers, schutters en herauten

Didamse bevrijdingsstoet met open landauers, schutters en herauten

Didam vierde in 1945 de bevrijding van Nederland met een bevrijdingsoptocht. Zeventig jaar later wordt deze optocht nog één keer in ere hersteld. Zo authentiek mogelijk met open landauers, schutters en herauten. Zij trekken op 5 mei vanaf het kerkplein in een lange stoet door het dorp naar de markthal.

“Zeventig jaar na de bevrijding willen we nog graag een keer uitgebreid stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog”, zegt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité Didam. “Nu zijn er namelijk nog mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zo rijden er in de optocht twee Nederlands-Indië veteranen mee. We hadden er ook graag oorlogsveteranen uit ’40-’45 bij gehad, maar die waren in Didam, Nieuw-Dijk en Loil al niet meer te vinden.”

De optocht is één van de activiteiten die het Oranjecomité in het kader van zeventig jaar bevrijding samen met de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) organiseert. Zo stonden beiden op 3 april al stil bij de bevrijding van de voormalige gemeente Didam en werd er onlangs een expositie over de Tweede Wereldoorlog geopend in Meulenvelden. “Het idee voor de bevrijdingsstoet ontstond toen de OVD ons foto’s liet zien van de optocht in 1945”, vertelt Van den Berg. “Het officiële programma met een optreden van de Highland Valley Pipes, Drums & Dancers bij de markthal stond al in de steigers. Daar is later de optocht aan gekoppeld. Deze start op 5 mei om 19 uur bij de Mariakerk en eindigt om 19.30 uur bij de markthal, waar aansluitend het officiële programma begint.”

 

Authentiek

In de bevrijdingsstoet lopen zo’n vijftig schutters mee, waaronder ongeveer dertig vendeliers, twee marketentsters, commandanten en bestuursleden. Zij nemen zes bulderbuksen mee. Naast de veteranen sluiten ook burgemeester Ina Leppink en ereburgers uit de voormalige gemeente Didam aan. Het gezelschap bestaat verder onder andere uit twee herauten te paard, scouts, muzikanten van Harmonie De Club en bestuursleden van het Oranjecomité en de OVD. Ook rijden er drie authentieke militaire voertuigen mee en twee motoren uit die periode. Aangekomen bij de markthal wordt er een vendelhulde gebracht, is er een vlaggenparade en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. De marketentsters delen daarbij zo’n vijfhonderd ‘bevrijdingschocolaatjes’ uit, gemaakt door bakker Paul Berntsen.

Daarna zijn er toespraken van de burgemeester, Pieter Jan van den Berg en Theo te Wil, voorzitter van de OVD. Om 20.30 uur wordt Bevrijdingsdag afgesloten met een optreden van de Highland Valley Pipes, Drums & Dancers. ,,Een uniek optreden’’, zegt Van den Berg. ,,Zij zijn doorgaans alleen op grote internationale festivals te zien, maar doen nu dus ook Didam aan.’’

 

Bevrijdingsvuur

In de stoet dragen scouts ook het bevrijdingsvuur van Wageningen mee. De fakkel is dinsdagmorgen om 8 uur door triatleten van Triathliem vanuit Wageningen Didam binnen gelopen. “Tien leden van Triathliem, onder leiding van Henri Polman, hebben de volledige afstand met vlam hardlopend afgelegd, waarna deze bij het oorlogsmonument door wethouder Ingrid Wolsing in ontvangst is genomen.”

Op de foto van links naar rechts: Matthieu Krabben, Pieter Jan van den Berg en Lo Zandbergen van het Oranjecomité Didam voor de markthal, waar vandaag 70 jaar bevrijding wordt gevierd.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties