zaterdag, juli 20, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenHoutvlotten op IJssel en Oude IJssel

Houtvlotten op IJssel en Oude IJssel

Het transport van hout per vlot is een fascinerend onderwerp dat doorgaans eerder wordt geassocieerd met Scandinavië, Noord-Amerika of het Amazonegebied dan met ons land. Toch werd vanaf de Middeleeuwen tot ca. 1970 ook in Nederland op grote schaal gevlot. In een lezing van Stad en Ambt Doesborgh schetst Leendert van Prooije op donderdag 21 maart om 21.00 uur een beeld van die houtvlotterij naar en in Nederland en op de beide IJssels.

Het heeft in alle Nederlandse provincies gewemeld van de houtvlotten. Hout kwam per vlot via de Rijn uit het huidige Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Frankrijk, via de Maas uit Frankrijk en België. Ook via de Berkel, de Schipbeek, de Oude IJssel en de Overijsselse Vecht werd hout per vlot getransporteerd. Per schip kwam dan nog hout uit Noord-Duitsland, Polen, Tsjechië en Denemarken, uit de andere Scandinavische staten, en uit de Baltische staten en Rusland. Later werd ook hout aangevoerd uit Amerika en Canada. Het overzeese hout werd binnen Nederland per vlot gedistribueerd.

Leendert van Prooije was lang betrokken, onder andere als wetenschappelijk medewerker, bij Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en werkte ook voor de Stichting Historisch Boerderijonderzoek. Voor het Openluchtmuseum deed hij onder meer onderzoek naar de geschiedenis van het houtzagen met windkracht en naar de import van hout over de Rijn in de tijd van de Republiek.

> Leden van Stad en Ambt Doesborgh hebben gratis toegang en kunnen zich voor de lezing aanmelden aan de balie van Streekmuseum De Roode Tooren of via telefoonnummer 0313 474265.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties