donderdag, juli 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuur25 Jaar kermiskoning(in)schieten in Westervoort

25 Jaar kermiskoning(in)schieten in Westervoort

Wat in 1992 ooit begon als een kermisaardigheidje is 25 jaar in 2016 uitgegroeid tot hét hoogtepunt van de Westervoortse kermisvierdaagse: het schieten om de eretitel kermiskoning(in) van Westervoort. De jubileumeditie is zaterdag 8 oktober in kermisfeestburcht Wieleman, waar de burgemeester rond 23.00 uur de nieuwe koning(in) officieel installeert. Daarvoor hebben zich zestig deelnemers aangemeld. Dat is het maximumaantal.

De organisatie is al die jaren in handen van het Comité Kermiskoning(in)schieten Westervoort. Het IJsseldorp wilde begin jaren tachtig de kermis van drie naar vier dagen uitbreiden. Ook de exploitanten van de kermisattracties zagen dat wel zitten. Als trekpleister op de zaterdag lanceerde het comité het idee om in navolging van alle omliggende dorpen in de Liemers ook in Westervoort het koningschieten te introduceren. Gekozen werd voor schieten met een kruisboog. In de voorronde op een puntenkaart en in de finale op een vogel van piepschuim.

Westervoort heeft nooit een schutterij gehad, maar ondanks het gemis van die traditie, stonden de gegadigden voor de schietwedstrijd in de rij. Het aantal deelnemers varieert van veertig tot maximaal zestig. Schietvereniging Jemmy Tell uit Loo verzorgt voor de buren al die jaren de vlekkeloze organisatie van de schietwedstrijd. Drumfanfare Liberté brengt de nieuwe koning zondagmorgen thuis een muzikale serenade, terwijl Wieleman aansluitend voor het hele gezelschap vervolgens een kermisontbijt serveert.

Het kermiskoning(in)schieten zorgde in de jaren tachtig ook voor een opleving van de beleving van de kermis in het IJsseldorp. Er kwamen kermispromoters, er werden kermis-T-shirts gemaakt, het aantal attracties in kermisstraat Dorpstraat nam toe en de kermis werd weer het jaarlijkse grote dorpsfeest. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dus is er inmiddels ook voor de jeugd op zaterdagmiddag een schietwedstrijd in de schiettent. Die begint net als de kermis om 14.00 uur.

De winnaar is de kermisjonkheer of –vrouw. Vorig jaar jaar was dat Max ten Bohmer, terwijl Patrick Siebenheller de kermiskoning was. De kermisleus van 2017 is ‘Ik goa’ en is bedacht door Sjoerd Bisselink. De T-shirts met die opdruk zijn voor vijf euro verkrijgbaar in het café van Wieleman.

Foto: Het Comité Kermiskoning(in)schieten Westervoort. V.l.n.r.: Tim Koenen, Gabina van Diek, Martin Wieleman, Susan Worm en Ferdinand van den Oord.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties