donderdag, juli 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenBurgemeester Rik de Lange trots op gemeente Duiven na opvang

Burgemeester Rik de Lange trots op gemeente Duiven na opvang

Nu de vluchtelingen de crisisopvang in Duiven hebben verlaten, wordt een positieve balans opgemaakt. Burgemeester Rik de Lange is trots op zijn gemeente.

Rik de Lange: “Van dichtbij heb ik de inzet mogen bewonderen van al die mensen die zich hebben ingezet 46 vluchtelingen in Duiven noodhulp te bieden. Dat was hartverwarmend. Ik ben er trots op dat we dit in Duiven met z’n allen kunnen: mensen in nood een dak, een bed en een maaltijd bieden. Dat hoort zo in een beschaafd land en ik vind het mooi dat Duiven daarin ook meedraait en zo meehelpt een nationaal probleem op te vangen. De drie dagen Duiven zijn heel goed verlopen. De vluchtelingen zijn tevreden en zullen een zachte herinnering aan Duiven houden. Ze kwamen elk met niet meer dan één tas en een mobiele telefoon en ze gingen weg met meerdere tassen gevuld met kleding gedoneerd door Duivenaren. Ik wens ‘onze’ vluchtelingen, de gezinnen, de mannen, vrouwen en kinderen het allerbeste toe in hun leven. Er staat hen nog van alles te wachten en veel is onzeker. Hun verblijf in Duiven deed mij beseffen hoe goed wij het hier eigenlijk hebben. En dat we daar blij mee mogen zijn.”

Een verslag van de gemeente Duiven:

Gisteravond, donderdag 1 oktober 2015, zijn de 46 vluchtelingen die in Duiven waren opgevangen vertrokken naar een nieuwe crisisnoodopvanglocatie. Burgemeester Rik de Lange was bij het vertrek aanwezig.

De opvang

De crisisnoodopvang van 72 uur in Duiven begon maandagavond. Tegen 21.30 uur kwam een groep van 46 vluchtelingen aan bij sporthal De Endesprong. Even leek het erop dat de volgende dag nog een groep van 100 vluchtelingen zou komen, maar dit werd dinsdagmiddag door het COA afgeblazen.

Tijdens de eerste nacht en volgende ochtend zijn er met name facilitaire aanpassingen gedaan om het verblijf van de vluchtelingen aangenamer te maken. Er zijn bijvoorbeeld extra dekens geregeld en is de temperatuur in de hal bijgesteld, omdat het de eerste nacht vrij koud was. Hotel Gieling leverde handdoeken en cateraar Welling paste op verzoek het eten aan.

Veel hulp, initiatieven en goederen

Er is veel hulp aangeboden vanuit de samenleving en er kwamen spontane initiatieven van inwoners. Twee echtparen meldden zich om te tolken. Zij bleken onmisbaar, want de meester vluchtelingen spraken alleen Arabisch. Een kind uit Duiven kwam naar de opvanglocatie om knuffels te geven aan de kinderen van vluchtelingen.  Ook is er veel kleding, schoeisel, speelgoed en boeken aangeboden, veelal via het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opvang. De veldbedden werden door het Rode Kruis geleverd en opgezet. Bij de bedden leverde het Rode Kruis ook kleine hygiënepakketjes. Daarnaast waren er overdag continu minimaal vijf vrijwilligers van het Rode Kruis in de hal aanwezig. Zij hielpen bij het verstrekken van eten, verleenden allerlei hand- en spandiensten en haalden zelfs spullen van hun eigen huis als er snel iets nodig was. Vrijdagmorgen hebben gemeente en Rode Kruis alles in de sporthal opgeruimd en schoongemaakt. De hal is nu weer beschikbaar voor de sporters.

De Duivense Uitdaging leverde sporttassen en boodschappentassen, zodat de vluchtelingen de gedoneerde kleding, dekens en andere spullen mee konden nemen. Tandarts Raffel heeft haar diensten aangeboden en daar is ook door een vluchteling gebruik van gemaakt. Ook met de huisartsen aan de Eltensestraat was er een goede en zinvolle samenwerking. Vanuit Buurtzorg was er één uur per dag een verpleegkundige aanwezig op de opvanglocatie.

Verschillende medewerkers van de gemeente Duiven hebben de opvang gecoördineerd en geregeld. Daarvoor is onder meer een 24-uursdienst opgezet in de sporthal, zodat dag en nacht iemand beschikbaar was. Datzelfde gold voor medewerkers van het ingeschakelde beveiligingsbedrijf.

Waardering  

De vluchtelingen hebben aangegeven de hulp en de opvang zeer te waarderen. De meesten van hen hadden een lange reis achter de rug en vonden in Duiven wat rust. Ze hebben kunnen sporten en hebben het fijn gehad. Hun houding naar elkaar toe en naar de medewerkers van de gemeente, beveiliging en Rode Kruis was uiterst positief en correct. Er is geen wanklank gehoord. Een aantal vluchtelingen hielp zelf ook mee bij het onderhouden en schoonhouden van de opvanglocatie.

 

Foto: Sjoerd Geurts

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties