zaterdag, juli 20, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioZevenaar blij met positieve uitspraak Raad van State over outlet

Zevenaar blij met positieve uitspraak Raad van State over outlet

De gemeente Zevenaar is blij dat de Raad van State een positief besluit heeft genomen over de komst van een outlet naar Zevenaar. Alle veertien beroepen die zijn ingediend bij de Raad van State zijn ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.

Het uitwerkingsplan van de Spoorallee is nu onherroepelijk. Zevenaar kan verder met de planuitwerking. Met een A-locatie voor een Fashion Outlet Center direct aan de snelweg A12 op de grens met Duitsland voegt de gemeente iets toe aan het toeristisch aanbod van de regio. Dit is nu ook door de Raad van State bevestigd. “Door het nemen van goede en zorgvuldige maatregelen gaan wij de kans die we nu hebben gekregen optimaal benutten!”, aldus de verantwoordelijke wethouder Anja van Norel.

Samen
De gemeente begrijpt dat niet iedereen blij is met deze uitspraak. Bij de verdere planvorming willen we hiermee ook rekening houden. De omgeving is en wordt actief betrokken bij de planvorming. Er zijn in het verleden al diverse bijeenkomsten met partijen uit de omgeving, zoals omliggende gemeentes en ondernemers uit Zevenaar en de regio georganiseerd. Nu zij groen licht heeft, gaat Zevenaar weer samen met de omgeving verder om tot een goed gedragen planuitwerking te komen.

Vervolg
Nu volgt de uitwerking van het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan. De ontwikkelcombinatie KWP start bij het onherroepelijk worden van het uitwerkingsplan met het benaderen van toekomstige huurders. Dit doet zij samen met haar partners Veluwezoom Verkerk (VolkerWessels) en Stable International. Volgens de huidige planning is het FOC gereed in 2020.

Het persbericht van de Raad van State:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het uitwerkingsplan ‘Sporenallee’ van de gemeente Zevenaar in stand gelaten. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (18 mei 2016). Dit betekent dat Factory Outlet Village en een supermarkt zich mogen vestigen aan de Spoorallee in Zevenaar-Oost. Diverse overheden, een aantal (vastgoed)bedrijven, beleggingsmaatschappijen en ondernemersverenigingen waren tegen het uitwerkingsplan in beroep gekomen. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Bezwaren
Volgens de bezwaarmakers is niet aangetoond dat er een ‘actuele, regionale behoefte’ is aan Factory Outlet Village. Ook vrezen ze leegstand in de winkelcentra van Zevenaar en omliggende gemeenten als Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Velp. Verder zou het uitwerkingsplan in strijd met provinciaal en regionaal beleid zijn en leidt het tot verkeersoverlast, aldus de bezwaarmakers.

Ongegrond
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de bezwaren tegen het uitwerkingsplan ongegrond verklaard. Uit onderzoek van de gemeente Zevenaar blijkt dat er voldoende marktruimte en behoefte is aan een factory outlet center. Ook is voldoende rekening gehouden met andere plannen voor detailhandel in de regio. De gemeente Zevenaar mocht ervan uitgaan dat er een actuele regionale behoefte bestond aan Factory Outlet Village. Weliswaar kan Factory Outlet Village effecten hebben op detailhandel in hetzelfde marktsegment, maar niet is komen vast te staan dat het zal leiden tot uit ruimtelijk oogpunt onaanvaardbare leegstand in Zevenaar en de omliggende gemeenten, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Niet-ontvankelijk
De beroepen van stichting Ondernemersfonds Doetinchem en het college van burgemeester en wethouders van Emmerich am Rhein (D) zijn niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak hun bezwaren niet inhoudelijk heeft behandeld. De stichting is geen belanghebbende bij deze procedure en het gemeentebestuur had eerder in de procedure geen zienswijzen ingediend.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201503574/1.

Illustratie: veluwezoomverkerk.nl

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties