maandag, april 22, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenActie NLDoet 2022 
van 
Knotploeg Duiven en Poelenwerkgroep Duiven

Actie NLDoet 2022 
van 
Knotploeg Duiven en Poelenwerkgroep Duiven

“Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag een appelboompje planten.”

Met deze aan Maarten Luther toegeschreven uitspraak startte het welkomstwoord aan ruim veertig enthousiaste Duivense vrijwilligers. Bomen planten doe je wanneer je toekomstgericht bent, denkt en handelt. Vandaag staat het vertrouwen in de toekomst centraal en dat maken we samen met dit “pareltje aan de Laarstraat” zichtbaar.

Vierenveertig vrouwen, kinderen en mannen verzamelden aan de Laarstraat om elkaar te ontmoeten, maar vooral met elkaar de handen uit de mouwen te steken.
“De Duivense gemeenschap? Dat zijn wij samen!”
Het terrein aan de Laarstraat is door Knotploeg Duiven en de Poelenwerkgroep Duiven geadopteerd. In november 2021 is de poel vergroot en vooral verdiept; daardoor is de poel nu watervoerend. Deze fraaie poel vormt de blikvanger van het terrein; is goed zichtbaar en aan de noordkant vandaag helemaal “aangekleed”.

Vrijwilligers van Knotploeg hebben ruim tweeduizend bomen opgehaald via de verzamelplekken van “MeerBomen.nu” en op deze manier draagt de actiedag van 12 maart bij aan de lokale duurzaamheid en vergroening. De vele handen maken licht werk: elke vrijwilliger heeft dus ongeveer vijftig bomen gepoot. Beuken, berken, elzen, esdoorns, tamme kastanjes, eiken en hazelaars. De slagroom op deze groene taart vormen de vijf grote kersenbomen, die een eerste aanzet vormen tot een plukbos. Notenbomen, appelbomen en mispels zullen in het najaar volgen.

Aan de westzijde van het terrein zijn 140 knotwilgen gepoot, zodat er een groene muur ontstaat die het terrein meer geborgenheid zal geven.
Een bijzondere plek is gecreëerd door Casimir en zijn vader. Casimir kwam met het idee om een bomencirkel te maken en hij heeft het woord bij de daad gevoegd en in het terrein een prachtige cirkel van wilgen gemaakt. Een vierkant en driehoek zullen volgen, meldde Casimir aan het eind van de middag. “Kunnen kinderen er lekker in spelen….”

DuivenGroessenBloeit was uiteraard van de partij en hebben met hun kennis en kunde een fraai bloemenmengsel ingezaaid rondom de poel.
Tjerk Segers, onze buurjongen heeft een fraai pad naar het middelpunt van het terrein uitgegraven en vrijwilligers hebben snippers uit de singel of uit de gemeente Duiven uitgereden en mooi in het pad gekruid. Het terrein is nu gemakkelijker toegankelijk.

De afsluiting van de dag was met elkaar een elzensingel aan de zuidkant aan te leggen: een kleine vijfhonderd elzen, kleine en grote staat in een voormalige sloot en vormen een natuurlijke scheiding tussen het terrein en de vogelvoedselakker.

Gemeente Duiven biedt als waardering alle vrijwilligers een smakelijke lunch aan. Een ochtend bomen planten maakt hongerig en een ieder laat het eten zich goed smaken. De laatste loodjes wegen zwaar en we poten de laatste elzen en voorzien ze rijkelijk van water uit de poel. Moe, maar voldaan, breekt tegen tweeën het weekend voor de vrijwilligers aan.
De werkzaamheden zoals gepland zijn door ons samen, met z’n allen uitgevoerd. Groot en klein heeft vandaag vertrouwen in de toekomst getoond.
Hoe? Gewoon door een boom te planten. Of in ons geval: tweeduizend…

 

Bijlage; Groepsfoto van alle deelnemers NLDoet2022 aan de Laarstraat in Duiven

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties