In het kader van de landelijke Klimaatweek organiseerde Eet-Lokaal Zevenaar een bijzondere educatiedag voor leerlingen van Agora (Liemers College). Dankzij een financiële bijdrage van de Rabobank en de betrokkenheid van HOPE XXL en één van de Klimaatburgemeesters van de gemeente Zevenaar, kregen de leerlingen een inspirerende kennismaking met duurzaamheid in hun eigen regio.
De dag begon met een interactieve presentatie over klimaatverandering en de impact van voedselproductie op natuur en klimaat. Daarna volgde een unieke rondleiding door het historische Huis Sevenaer, waar de jongeren leerden over het gedachtegoed van Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer—een pionier in biologische landbouw die al in de jaren 60 werkte volgens principes die we nu “circulair” en “natuurinclusief” noemen.
Op het landgoed ontdekten de leerlingen hoe bodem, biodiversiteit, teelt en voeding met elkaar verbonden zijn. Aansluitend werden zij bij Eet-Lokaal ontvangen voor een lunch bereid met pure streekproducten van het landgoed zelf. Zo leerden ze niet alleen over duurzame voedselketens, maar proefden ze deze ook daadwerkelijk.
De combinatie van erfgoed, educatie en gastronomie maakte diepe indruk. Leerlingen gingen vol nieuwe inzichten, verhalen en inspiratie naar huis. Het programma is onderdeel van een breder plan waarin Eet-Lokaal scholen laat kennismaken met de werking van de enige nog actieve kasteelboerderij van Nederland.





