dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Nicole LieveBlog Nicole Lieve | Circado: Meanderen rondom verdronken dorp

Blog Nicole Lieve | Circado: Meanderen rondom verdronken dorp

Ken je dat, dat je soms niet weet waar je aan meedoet?  Dat het dan gaande weg stukje bij beetje duidelijk wordt wat het totaal gaat worden en waar jij een kleine nietig rolletje mag hebben. Dat zijn eigenlijk de mooiste avonturen. Zo’n avontuur was Circado, een theater muziekwandeling door het verleden, heden en toekomst van het verdronken dorp Leuven, vlak achter Groessen.

Wat heb je hiervoor nodig? 1 regisseur, 1 muziekschrijver en een kordate vriendelijke Friese enthousiaste regeltante, 90 lokale artiesten waaronder muzikanten, toneelspelers, zangers en sprekers. Zij maakten samen het event groots en indrukwekkend. Circado is het ‘cirkelen rondom het dorp’, eigenlijk het buurtschap Leuven, want het heeft geen kerk en café wordt ons al door een plaatselijke bekende tijdens de eerste repetitie gemeld. Bijzonder is dat het uitgangspunt van dit Arnhemse projectbureau P22 is dat het verhaal wordt gemaakt vanuit de lokale talenten die zich aanmelden. Hoe mooi is dat? Heel mooi, je hoeft namelijk niet veel te repeteren.

2 repetities en 1 generale waren dan ook genoeg voor de première, volledig volgeboekt, maar liefst 450 man publiek. Wandelend in groepen van 25 met gidsen, geheel corona proof met onderweg op je oortjes in de app het verhaal. Afgewisseld met onderweg 9 events in het prachtige rivierenlandschap, je hoorde klanken in de wijken, zag een synchroon toneelstuk terwijl de Betuwelijn onder je door raast, werd verrast op de dijk door een tableau vivant met humor van protesterend mensen, ‘1 brug teveel, 1 tunnel te weinig’, een tijdslijn van ruziënde mensen. Steeds die blauwe slierten van de rivier die er tussendoor kronkelen, meanderen, de rivier neemt het dorp en geeft er de waaien voor terug, hoorde je aan het einde gezongen door 2 spontaan samengestelde koren. Een meanderend koor tussen de boompjes van Aleven, even meelopend en weer afbuigend in kleine stroompjes. In de muziekkapel het koor met ensemble, ineens herken je het rivierlied.. en denk je misschien hé.. wellicht oefende de kinderen op trompet en viool en zang aan het begin van de route dit lied wel in de wijk? De Circado cirkel was rond, het verhaal klopte en de catering van De Stokhorst en Gieling maakte voor de artiesten ook een innerlijk feestje,  zaterdag was het singing in the Rain en een zondag een Sunny Sunday, het maakt allemaal niet uit. We zagen het aan het publiek,  Circado raakte, verbond mensen en historie en kwam binnen, zeker bij het bootje waarin in  gedicht werd gesuggereerd dat je wellicht de ‘daken van de huizen nog voelt’ en de prachtige serene epiloog in de kerk.

Dit was er een, zo’n uniek event waarvan je later zegt, ja, ik was er bij. Niet getreurd, het mooie is dat je deze wandelroute zelf kunt lopen met de IZI app www.circado.nl , laat je meenemen met de klanken van het rivierlied gezongen door alle koren en het ensemble en het verhaal. Natuurlijk start deze bij de kathedraal van de Liemers, de kerk in Groessen die alles heeft gezien en daar waar we samen afsloten met alle artiesten die elkaar inmiddels herkenden, nagenietend van een heerlijke maaltijd. Op weg naar huis nog mijmerend me afvragend: Wat zou die rivier voor ons in de toekomst nog in petto hebben?

Nicole Lieve

OOK INTERESSANT?

4 REACTIES

  1. Wauw, Nicole, ik was er niet bij, helaas, maar door jouw blog heb ik het gevoel er toch een beetje bij te zijn geweest. Zeker weten dat we dit nog een keer samen lopen ?

  2. Het was ook heel bijzonder, dit met een dorp zo samen te beleven. het weer was ook zoals het moest zijn.
    fijn dat ik als gids dit heb kunnen en mogen doen als rasechte groessenaar.
    Bedankt hiervoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties