donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Sabine AverdonkBlog Sabine Averdonk | Alaaf!

Blog Sabine Averdonk | Alaaf!

Het is bijna carnaval! Vroegen telden we af met z’n allen: van kermis naar carnaval en vice versa. Mijn vriendin uit Zevenaar herinnert zich nog de beginregel van het lied dat ik zo’n 20 jaar geleden na de carnaval maar niet uit mijn hoofd kreeg: “Als hier in Groe…hoessen, het biehier weer gaat stromen…”. En ik lust niet eens bier.

Het carnavalsweekend zag er voor mij over het algemeen zo uit: vrijdagavond Rinoceros (draaien), zaterdag (wel eerst even werken bij de Albert Heijn) naar de Deurdreiers bij Gieling, zondagochtend een vette hap in de schuur bij de wagen, dan de optocht, wederom Gieling, dan naar de Chinees en daarna weer terug naar Gieling en dan maandag naar Zevenaar. Eerst in de godsvroegte bij iemand thuis en daarna de stad in. ’s Avonds natuurlijk weer terug naar Groessen voor de uitslag van de optocht en de laatste avond. Het liefst was ik dan wel de zaal uit vóórdat ik kans liep zo’n haring in mijn nek te krijgen. Ik gok dat het carnavalsweekend er voor veel jongeren nu niet veel anders uitziet.
Het eerste dat ik liet schieten was het eten bij de Chinees. Wanneer je nog (vrijwel) nuchter in de baan van rondvliegende koe lo yuk-ballen zit, voelt dat toch wat ongemakkelijk. Thuis even bijkomen en rustig wat eten was stiekem ook wel lekker, beter dan me te zitten ergeren en daardoor zelf een bron van ergernis worden (want dat gebeurde natuurlijk: ‘Jongens, dit kun je toch niet maken?!’ ‘Ah joh, doe toch niet zo moeilijk, het is carnaval!’).
Hoewel ik de laatste jaren niet meer zo hartstochtelijk toeleef naar carnaval als vroeger, vind het ik het nog steeds een gezellig feest. Even lekker gek doen met z’n allen. Ook onze kinderen vinden het leuk en ik moet zeggen dat de verschillende verenigingen in de buurt volgens mij erg hun best doen om ook voor de kleintjes het carnaval leuk te maken.
Op school wordt natuurlijk ook carnaval gevierd. In Groessen heb ik dat jaren meegemaakt en dit jaar doe ik voor het eerst mee in Loo. Carnaval is carnaval en hoewel de viering daarvan op kleine punten verschilt, komt het in beide dorpen op hetzelfde neer: school zorgt er samen met vrijwilligers van de vereniging voor, dat het carnavalsweekend op vrijdagochtend al wordt ingeluid. Mooi, die samenwerking. En wie de jeugd heeft… precies!
Of je nou host in de soos, danst in de zaal, helpt achter de bar, meerijdt of loopt in de optocht, frühshopt op straat, jureert, geniet van de optocht of stilletjes met een deken over je hoofd wacht tot dit rare feest voorbij is: een heel fijn weekend allemaal!

Sabine Averdonk is leerkracht aan de Bernadetteschool in Loo. In de blog van Sabine Averdonk kunt u lezen over haar dagelijks leven.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties