zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgBroedende slechtvalken in Martinitoren van Doesburg

Broedende slechtvalken in Martinitoren van Doesburg

Op ongeveer 90 meter hoog, bovenin de Lantaarn van de kerktoren van Doesburg broeden twee slechtvalken. De slechtvalk staat op de rode lijst van de broedvogels en zijn daarmee beschermde vogels. Het verstoren van deze vogels tijdens het broeden is verboden. Hierdoor is het vlaggen tijdens de Koningsdag, de Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag niet mogelijk vanuit de spits van de toren. In afstemming met verschillende organisaties zoals Doesburg & Oranje en het 4-5 mei Comité worden extra vlaggen op de Markt gezet en wordt er gevlagd vanuit het Stadhuis.

In samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkgroep Slechtvalken Nederland is in 2014 boven in de torenspits – de lantaarn – een nestgelegenheid geplaatst. Er is in de spits weinig ruimte. De nestgelegenheid staat dan ook pal naast de vlaggenstok. De slechtvalk heeft hoge torens nodig om te kunnen broeden en jagen. Nu ze gebruik maken van deze nestgelegenheid kan er niet gevlag worden.

Geen excursies 

De excursies in de toren kunnen voorlopig nog gewoon doorgaan. Alleen tijdens het uitvliegen van de jonge vogels is gedurende 4 weken de excursie met bezoek aan de trans niet mogelijk. De jonge vogels leren dan vliegen en maken dan gebruik van de trans. Wanneer dat is, is afhankelijk van het uitkomen van de eieren. Een maand na het uitkomen van de eieren gaan de jongen uitvliegen. Dat is waarschijnlijk in de maand juni. Hierover volgt nog nadere berichtgeving.

 

Op de website www.beleefdelente.nl/vogel/slechtvalk kunt u belevenissen van een andere broedend paartje slechtvalken volgen.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties