zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgBuitengebieden Doesburg en Montferland krijgen glasvezel

Buitengebieden Doesburg en Montferland krijgen glasvezel

Een deel van het Liemerse buitengebied krijgt binnenkort glasvezel. In een samenwerking van acht gemeenten in de Liemers/Achterhoek, waaronder Montferland en Doesburg, worden de afgelegen gebieden zo snel mogelijk van glasvezel voorzien.

Met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt, zijn goede afspraken gemaakt over een snelle aanleg van de glasvezel. Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze elf gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.
De aanleg vindt alleen plaats in het buitengebied van de gemeenten. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening is zoals coax of glasvezel. Minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. De volgorde waarin de gemeenten aan de beurt zijn is: Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland.

Een snelle verbinding belangrijk voor inwoners en bedrijven
Een goede digitale verbinding is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Daarom is een snelle aanleg van glasvezel van groot belang. Inwoners én bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen. Nu CIF en de gemeenten goede afspraken hebben gemaakt over de aanleg van de glasvezel kunnen de eerste bewoners nog dit jaar van deze diensten gebruik maken.

Minimaal 50% moet meedoen voor de aanleg
Minstens de helft van de aansluitingen moet een abonnement bij een van de dienstaanbieders afnemen om de aanleg mogelijk te maken. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Berkelland en Winterswijk
In Berkelland en Winterswijk wordt op dit moment de inwoners van het buitengebied gevraagd of ze mee willen doen en een abonnement willen afsluiten. Bij de vraagbundeling betrekt CIF nadrukkelijk de dorpsbelangenorganisaties. Zij vormen een goede verbinding tussen de inwoners en CIF en helpen mee om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van de glasvezel.

Deelgebieden in kaart gebracht
CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. Inwoners krijgen daarover een brief.

Planning
CIF zet maximaal in op de aanleg van de glasvezel en de aannemer zet veel mensen en materiaal in. Maar het is een enorme klus en CIF kan niet in alle gemeenten tegelijk aan het werk. Als de vraagbundeling in Berkelland en Winterswijk succesvol wordt afgerond, begint CIF daar direct na de zomervakantie met de aanleg. Daarna volgen in rap tempo de overige gemeenten, van oost naar west. Met steeds dezelfde werkwijze. De inwoners krijgen voor de start van de vraagbundeling een brief met uitleg en de data van informatieavonden in de buurt. Daarna kunnen ze zich aanmelden.

Informatie
De gemeenten zijn blij met de voortvarende aanpak waarin sprake is van duidelijke afspraken en een strakke planning. Van een intensief traject, waarin ook de Provincie Gelderland een belangrijk aandeel heeft gehad, komt nu het eind in zicht met een succesvolle aansluiting van het buitengebied op de glasvezel. Iedereen is zich terdege bewust van het belang van snel internet in het buitengebied voor inwoners én bedrijven. De gemeenten en CIF hebben er alle vertrouwen in dat meer dan 50% van de inwoners zich gaat aanmelden.

Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties