maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgCliëntondersteuning door MEE-Oost werkt prima

Cliëntondersteuning door MEE-Oost werkt prima

Cliëntondersteuning door MEE- Oost werkt prima, zo blijkt uit de evaluatie over 2015. De gemeente is vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 verplicht om te zorgen voor onafhankelijke cliëntondersteuning voor inwoners met een hulpvraag. ‘Mee-Oost voert de onafhankelijke cliëntondersteuning goed en zorgvuldig uit en cliënten en organisaties zijn er zeer tevreden over’, aldus wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg.

Er zijn wel twee aandachtspunten die de huidige cliëntondersteuning nog beter kunnen maken. Inwoners hebben vaak al in een vroeg stadium contact met MEE-Oost. Soms al voor het eerste contact dat iemand met de gemeente heeft over een hulpvraag. Voor deze voorliggende, preventieve hulp krijgt MEE-Oost extra uren beschikbaar. Daarnaast is de bekendheid van de cliëntondersteuning onder inwoners nog te laag. Ook daar zal aandacht aan worden besteed.
Door de Wmo 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor veel taken op het gebied van zorg, werk en inkomen en jeugd. De gemeente moet er voor zorgen dat inwoners voldoende hulp en ondersteuning krijgen bij de gesprekken en het contact met de gemeente. Inwoners mogen altijd iemand meenemen naar een gesprek. Dat kan een familielid of een andere bekende zijn. Maar zeker bij complexere vragen kan dat ook een professionele ondersteuner zijn. Deze cliëntondersteuning moet gratis, levensbreed (van jong tot oud over alle mogelijke onderwerpen) en onafhankelijk zijn. Onafhankelijke cliëntondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning draagt namelijk bij aan de zelfredzaamheid en participatie van inwoners. En dit zijn belangrijk doelen van de Wmo 2015. In Doesburg heeft MEE- Oost deze taak gekregen.

Ondanks dat de eerste evaluatie goed is, zijn er toch enkele verbeterpunten te noemen. Het eerste verbeterpunt betreft de preventieve en laagdrempelige hulp die MEE-Oost nu al vaak geeft. Zo wordt Mee-Oost regelmatig gevraagd voor hulp en advies nog voordat de gemeente in beeld is. Hierdoor worden problemen snel opgelost en wordt voorkomen dat problemen groter worden. Daarom zet de gemeente Doesburg deze preventieve vorm van hulp vanaf nu structureel in. MEE-Oost krijgt daarvoor extra uren van de gemeente beschikbaar. Een tweede punt van verbetering is dat de mogelijkheid van cliëntondersteuning nog niet echt bekend is bij de inwoners. Daar zal de komende tijd extra aandacht aan worden besteed.

Foto: wethouder Peter Bollen

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties