zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuur en maatschappelijke functie in Hal 12 weer stapje dichterbij

Cultuur en maatschappelijke functie in Hal 12 weer stapje dichterbij

De gemeenteraad van Zevenaar heeft zojuist (woensdag 21 december 2016) ingestemd met het beschikbaar stellen van de benodigde budgetten voor de doorontwikkeling van Hal12. In deze doorontwikkeling is er, naast de gemeentelijke ruimte en de Regionale Sociale Dienst (RSD), nu ook plek voor culturele en maatschappelijke partners, onderwijs en ondernemers.

Eerder al besloot de Zevenaarse raad budget beschikbaar te stellen voor de vestiging van de RSD in de hal. Als alles volgens de planning verloopt, verhuist de RSD per juli 2017 naar een deel van de hal. Het Filmhuis en Kunstwerk! nemen naar verwachting in de loop van 2018 hun intrek in Hal12.

Levendigheid van deze streek
Vervangend portefeuillehouder Gerard Hendriksen geeft aan dat met deze definitieve invulling van de Hal het een mooie bijdrage levert aan de levendigheid van deze streek. “Voor onze nieuwe organisatie Kunstwerk! biedt de gezamenlijke huisvesting in HAL12 heel veel mogelijkheden om nog beter nieuwe initiatieven te ontwikkelen”, aldus directeur Kunstwerk Bert Frölich. Ook Harri de Vries, voorzitter van Het Filmhuis, ziet dat de diverse te vestigen organisaties elkaar versterken en bijdragen aan de synergievoordelen.

Co-creatie
In Hal12 ontstaat straks, aansluitend op de gemeentelijke dienstverlening, een vernieuwende samenwerking waar verschillende partijen uit Zevenaar, de Liemers en de regio bij betrokken zijn. Ook horeca maakt deel uit van het plan. Naast de RSD, Kunstwerk! (bibliotheek, museum en volksuniversiteit) en Het Filmhuis, wordt ook een deel van Caleidoz in de hal gevestigd. RBT KAN, het Graafschap College en de Cultuurhistorische Vereniging komen niet fysiek in de Hal, maar organiseren er wel activiteiten.

Het wordt een plek die uitnodigt tot co-creatie om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en leefbaarheid in de Liemers. Daarnaast wordt Hal12 een ontmoetingsplek voor inwoners en zal het, als verbindende schakel tussen station en het winkelgebied, het centrum van Zevenaar versterken. In de oude productiehal ontstaat met deze invulling ook ruimte voor evenementen met een maatschappelijke of culturele insteek. Het parkeren rondom gemeentehuis en Hal 12 krijgt bij de verdere uitwerking nadrukkelijk de aandacht.

Hal12 is een markant en iconisch gebouw, bijzonder industrieel erfgoed en verbonden met de Zevenaarse en Liemerse identiteit. Door de hal verder te ontwikkelen blijft dit erfgoed voor de streek behouden.

 

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties