dinsdag, februari 27, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgDoesburg Vertelt | Hoe 23 Doesburgers hun verleden koesteren

Doesburg Vertelt | Hoe 23 Doesburgers hun verleden koesteren

Hoe 23 Doesburgers hun verleden koesteren
De opening van de eerste expositie in de Arsenaal Kelders

Langzaam maar zeker groeit in de Arsenaal Kelders in Doesburg de expositie Gekoesterd verleden, waarin inwoners van Doesburg hun persoonlijke geschiedenis met de stad vertellen aan de hand van drieëntwintig dierbare voorwerpen. Sommige van die voorwerpen zijn al generatieslang familiebezit. Andere zijn opgegraven in eigen tuin, of gemaakt door een bekende. Maar allemaal vertellen ze een boeiend verhaal over de eigenaar en over de stad.

Het voorbereidende werk is bijna klaar. Gekoesterd verleden wordt op zaterdag 29 april om 16.00 uur geopend door historicus, verslaggever en Gelders geschiedenis icoon René Arendsen. Na de opening is de expositie van 30 april tot en met 30 september dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.

Herinneringen aan Doesburg

Gekoesterd verleden toont herinneringen aan Doesburg als vestingstad, met 16e-eeuwse kogels, granaten uit de Tweede Wereldoorlog en een Canadese veldkijker die werd gevonden op de vestingwerken. Er zijn ook voorwerpen die te maken hebben met het Doesburgse bedrijfsleven. Een van de oudste producten van de ijzergieterij bijvoorbeeld, of de legendarische legerhelm van blikfabriek Verblifa. Schilder en graficus Jan Homan komt voorbij, en dichter Harmen Wind. En er zijn bijzondere herinneringen aan het rijke Doesburgse verenigingsleven, bijvoorbeeld aan de folkloristische dansgroep De Meulenvelders.

Levensgrote foto’s

Onder de 23 Doesburgers die hun voorwerpen en verhalen presenteren zijn bekende lokale namen als Piet Vree, Ankie Geerling, Eddy Berentsen en voormalig burgemeester Hermen Overweg. Zij zijn, samen met hun voorwerpen, te zien op levensgrote foto’s van Robin van Turnhout. De inrichting van de expositie is verzorgd door tentoonstellingsontwerper Danielle van der Waard. De verhalen achter de voorwerpen zijn ingesproken door diezelfde 23 Doesburgers en kunnen worden beluisterd na het scannen van een QR-code.

Eigentijdse presentaties

Gekoesterd verleden is een van de eerste activiteiten van de Stichting Doesburg Vertelt, die eerder al de Vooruitblik in de Arsenaal Kelders produceerde. De stichting is ook de drijvende kracht achter het online platform Doesburg Vertelt, waarop verhalen te zien en te beluisteren zijn over de Doesburgse stadsgeschiedenis. De stichting werkt aan nieuwe eigentijdse presentaties die vanaf het voorjaar van 2024 te zien zijn in de Arsenaal Kelders.

Gratis toegankelijk

De expositie is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Arsenaal Doesburg, gemeente Doesburg, Ubbink bv en de Stichting Doesburgs Goed. Gekoesterd verleden is voor het publiek te zien vanaf zondag 30 april in de Arsenaal Kelders in Doesburg. De kelders zijn per lift bereikbaar. De toegang is gratis.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties