zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioRecreatieFietsinformatie- en e-bikedag in Westervoort

Fietsinformatie- en e-bikedag in Westervoort

Steeds meer fietsende senioren kiezen voor de e-bike, de fiets met elektrische trapondersteuning. Begrijpelijk, want met zo’n rijwiel kunnen ouderen vaak langer blijven fietsen. Maar is de e-bike behalve een snel en gemakkelijk vervoermiddel ook een veilig alternatief voor de fiets?
Onder andere over deze vraag gaat het op de zogeheten E-bikedag voor senioren, een eendaagse cursus over alle aspecten van dit relatief nieuwe vervoermiddel. De gemeente Westervoort vindt het belangrijk dat senioren in de gemeente plezierig en veilig kunnen blijven fietsen en organiseert daarom een fietsinformatiedag op donderdag 10 september in Zalencentrum Wieleman.
De cursus is bedoeld voor senioren die al een e-bike bezitten, die erover denken om over te stappen op een e-bike, maar zeker ook voor senioren die deze behoefte niet hebben. De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland en de Fietsersbond.

Veilig en gezond op de fiets of e-bike
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (blijven) bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal senioren begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de e-bike om in beweging te blijven; ze gebruiken de fiets/e-bike voor boodschappen doen, familiebezoek en recreatieve tochten. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval – vaak eenzijdig – waardoor men alsnog in het medische circuit terecht komt. Met de voorlichting die wordt gegeven op de fietsinformatiedag hopen de gemeente Westervoort, de provincie Gelderland en de Fietsersbond de senioren tips en adviezen aan te reiken, waardoor zij nog lang en op een veilige en prettige manier kunnen blijven fietsen.

Hoe ziet de cursusdag eruit?
De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de fietsinformatiedag. Na de ontvangst is er eerst een presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een e-bike. Vervolgens staan praktijkoefeningen op het programma: de deelnemers krijgen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente; op een afgezet parcours worden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de senioren getest en kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd. Ook is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren door een lokale rijwielhandelaar.
‘s Middags worden de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest – hierbij is er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties. Daarna wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte fietstocht.
De cursusdag duurt van 9:00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige en lekkere lunch.

Aanmelden
Belangstellenden voor de E-bikedag kunnen zich aanmelden via www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen of een mail sturen naar fietsschool@fietsersbond.nl (o.v.v. ‘aanmelding fietsinformatiedag Westervoort, 10 september 2015’). Noteer in de mail s.v.p. naast uw naam, adres, telefoonnummer en leeftijd ook of u met de fiets/ e-bike komt en of u WA verzekerd bent. Deelname is gratis en is op eigen risico.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties