donderdag, juli 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenFietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Duiven

Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Duiven

‘Ik val op’ is dit najaar het thema voor de fietsverlichtingscampagne in Gelderland en Overijssel. De gemeente Duiven ondersteunt de campagne actief met een promotie-actie. Op dinsdag 13 december staat het ‘Ik val op’-promotieteam in Duiven nabij Kastanjelaan 2 van 16.30 tot 19.30 uur. Tijdens de actie voert het team gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Fietsers waarbij de verlichting op orde is krijgen een beloning. Is de verlichting kapot? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes gemonteerd.

Wethouder Ton Spaargaren van Verkeer onderschrijft het belang van de actie en is om 16.30 uur aanwezig om het campagneteam te helpen. De campagne wordt georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met diverse gemeenten in Gelderland en Overijssel.

Helft jongeren voert geen verlichting
Gemiddeld heeft 1 op de 3 mensen geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat 20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl maar 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’-campagne opgezet. De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fiets in het donker met licht aan.

Gewoontegedrag
Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Dit blijkt een vraag waar men niet altijd een antwoord op heeft. Het niet voeren van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Gedragspsycholoog Wesley van Pinxteren werkte mee aan het ontwerp van de campagne en legt uit: ‘Met een heldere boodschap, een overtuigend team én nieuwe lampjes laten we fietsers zien hoe eenvoudig het is om veilig en goed verlicht over straat te gaan. Hiermee zetten we mensen aan het denken en doorbreken we gewoontegedrag’.

Campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel
Vanaf oktober trekt het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo’n 2500 fietsers voorzien worden van nieuwe verlichting. Meer informatie over deelnemende gemeenten en actiedagen is te vinden op www.facebook.com/gelderlandveilig en www.facebook.com/overijsselveilig.

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland
ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties