maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenJan Ottink wint Gelders Kleiroze 2015

Jan Ottink wint Gelders Kleiroze 2015

De Jan Ottink Band is winnaar geworden van de Gelderse Kleiroze 2015. Het is de prijs voor een haevig streektaallied uit Achterhoek en Liemers dat een scholderklöpke verdient. De groep sleepte de vakjuryprijs en de publieksprijs in de wacht met de titelsong van de gelijknamige CD Maak Mie Wakker.

Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre, reikte zaterdagavond 19 maart de prijzen uit tijdens het intieme streektaalfestival Plat Gespöld in Erve Kots te Lievelde. Zij verontschuldigde zich eerst voor haar eentaligheid. Als geboren Tukkerse (Hengelo) werd zij door haar ouders niet tweetalig opgevoed. “Maar ik waardeer het enorm, dat de mensen hier zo goed zorgen voor de streektaal. Het toont een mooi aspect van onze veelkleurige eigenheid”.
Het juryrapport maakte duidelijk waarom de vakjury, acht regionale radiomakers, het lied ‘Maak Mie Wakker[‘ bijzonder vond. Annette Bronsvoort las voor: “Onze Nederlandse kleinkunst is rijk aan prachtige liedjes, die altijd ergens over gaan. Het zijn liedjes die raken en willen raken. Je hoort ze nog steeds voorbij komen. De jury herkent in deze kleinkunsttraditie het werk van Jan Ottink. Hij gebruikt de streektaal om te zingen over grote en kleine kwesties, zoals het geluk, de liefde en de tijd die vliegt. En hij doet dat steeds op een emotievolle manier met zijn muziek, zijn karakteristieke stem en zijn compagnons”.
Omroep Gelderland stelde in samenwerking van Optimaal FM haar digitale stemmachine beschikbaar om het publiek de gelegenheid te geven te stemmen voor het streektaallied dat een scholderklöpke verdient. Met 23% van de stemmen pakte de Jan Ottink Band ook deze prijs. Goede tweede werd Joop Boxstart met 19% van de stemmen voor het lied Naar Plekje. Op de derde plaats met 11% van de stemmen eindigde Vals Plat met Van Durp naor Durp . Ex aequo op de vierde plaats met 9% eindigen Boh Foi Toch (Honderd en Ene) en Jan Wilm Tolkamp (Toevallig).
Plat Gespöld zelf werd een groot succes. Elke stoel was bezet en het publiek genoot enorm van de kwaliteit die voorbij kwam. Niet Normaal, twee jonge knapen die het erfgoed van Normaal willen bewaren, pakte de zaal met jeugdig elan onmiddellijk in. Daarna volgde Frans van Gorkum met de veelzijdige gitarist Hans Beernink. Met stem en tekst weet Frans van Gorkum altijd ieders gevoel te raken. Nu ook weer met drie nieuwe, wondermooie liedjes. Midlife Parrots uit Twente haalde met een bijzondere streektaalbewerking van Major Tom de onlangs overleden David Bowie uit de hemel. Goed dat Plat Gespöld ook een goeie buur naar het festival haalde. Na de pauze was het de beurt aan Het Dinxperse duo Hans Beernink en Wim Jansen ofwel Alles Andes. Hans en Wim ontdekten in 2009 de streektaalmuziek en sindsdien zingen en schrijven zij prachtige ballads. Het lied Jopie scoorde en het lied Deerne maakte indruk. Bonne Route zorgde voor een heerlijke finale. Muzikaal zit deze band heel goed in elkaar. Hans Westerveld schrijft bijzondere teksten, Inge te Boekhorst laat met haar stem horen hoe betoverend mooi streektaal kan zijn, Stef Geurtzen zingt en speelt als een vrolijke kwajongen, Hans Beernink is een waardige opvolger van de overleden bassist Wim Smits. Bonne Route wist het publiek te plezieren en te ontroeren. Presentator Joop Hekkelman riep niet voor niets uit, dat het lekkerst voor het laatst werd bewaard.
Hans Beernink, ook voorzitter van de vakjury, interviewde voorafgaande aan de prijsuitreiking de winnaar van vorig jaar, Joop Boxstart. De Liemerse zanger onderstreepte het belang van De Gelderse Kleiroze. “Het gif de streektaakartiest een haevige dow omhoog”. Na afloop liet de oud-winnaar weten: “Het was een heerlijke aovend, mooie locatie, goed geluud, heerlijke muziek, mooie afwisseling en met een terechte winnaar. Mien complimenten. Ik heb enorm genoten.”

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties