vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgLiemers ontvangt subsidie om de leefbaarheid te versterken

Liemers ontvangt subsidie om de leefbaarheid te versterken

Drie Liemerse projecten krijgen van de Provincie Gelderland een bijdrage van totaal 110.000 euro om de leefbaarheid en kwaliteit in het landelijk gebied te versterken. De projecten zijn ‘Samen naar de Vrienden rond de Breuly’, Burgers aan Zet en Stichting dorpsaccommodatie Sint Isidorusplein Groessen.

Op uitnodiging van Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk hebben Liemerse gebiedspartijen afgelopen maart projectvoorstellen ingediend bij provincie Gelderland. Deze week zijn drie van de vier ingediende projectvoorstellen gehonoreerd. Provincie Gelderland komt hiermee tegemoet aan de wens van het gebied om naast het realiseren van de grote rijks- en provinciale opgaven ook te investeren in het woon-, werk en leefklimaat in de Liemers.

De aanvragen van de drie gehonoreerde projecten zijn in samenwerking met organisatie Liemers++, voormalige gebiedscommissie Liemers, en de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland tot stand gekomen. Het betreft de volgende initiatieven:

  • Samen naar de Vrienden rond de Breuly, een initiatief dat een gebiedsorganisatie wil vormen voor de inrichting en langdurig beheer van de Breuly als multifunctionele ontmoetingsruimte voor Ooij, Oud Zevenaar en Zevenaar. Betrokken partijen zijn Dorpsraad Ooij, Sterrenwacht Corona Borealis, Hengelsportvereniging de Breuly, Leefklimaat Zevenaar, Natuur en Milieu Educatie Liemers en Buitengoed de Panoven.
  • Burgers aan zet, een project van dorpsbelangenorganisaties uit de gemeente Rijnwaarden die samen willen werken aan een vitaal Rijnwaarden. Deze dorpse organisaties willen zelf professionaliseren en uitvoeringsplannen opstellen om op die manier hun slagkracht te vergroten. Daarnaast willen zij voor onderwijsfaciliteiten, woningbouw en recreatie binnen de gemeente Rijnwaarden bovendorpse en brede samenwerking met de gemeente en andere partijen bevorderen..
  • Stichting dorpsaccommodatie Sint Isidorusplein Groessen, die één multifunctionele dorpsaccommodatie wil realiseren door een aantal gebouwen met elkaar te verbinden, deels te moderniseren en zo de exploitatie efficiënter te realiseren.

Naar verwachting worden de projecten binnen één jaar gerealiseerd. Op dit moment onderzoekt organisatie LiemERS++ in opdracht van de provincie Gelderland op welke wijze de economie op het platteland kan worden versterkt. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gebiedspartijen, gemeenten en waterschap Rijn en IJssel. Het gaat daarbij vooral om het stimuleren van de vrijetijdseconomie en de landbouw met oog voor de ontwikkeling en het beheer van (toeristische) routestructuren en het landschap. Resultaat is een breed programma met projectvoorstellen voor de versterking van de vrijetijdseconomie waarbij het gebied zelf routes en landschap gaat beheren. Eerder ingediende projectvoorstellen zoals o.m. de Waay worden hierin meegenomen.

Foto Dorpsaccommodatie Groessen, Sjoerd Geurts

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties