woensdag, februari 21, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburg‘Vaak te lang gewacht met voorbereidingen bedrijfsoverdracht’

‘Vaak te lang gewacht met voorbereidingen bedrijfsoverdracht’

Ondernemers beginnen vaak te laat met de voorbereidingen voor de bedrijfsoverdracht. Een probleem dat bijvoorbeeld bij familiebedrijven voorkomt. Dat constateert Max Miltenburg van MFS in Duiven. Hij doet zijn verhaal in magazine DUS, een uitgave van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus, waar onlangs een boeiende special was gewijd aan overdracht binnen familiebedrijven.

MFS uit Duiven begeleidt en adviseert ondernemers bij bedrijfsovernames. “Dit is een uitgebreid proces”, vertelt Max Miltenburg, “dat loopt vanaf de voorbereiding op een overname, het zoeken naar overname partijen en de informatie uitwisseling tot het voeren van onderhandelingen en het opstellen van contracten. Wij proberen de ondernemer hierin te ontzorgen.”

Max Miltenburg heeft bij tijd en wijle ook met overdracht van familiebedrijven te maken. “Nederland heeft veel familiebedrijven. Dat betekent dat je vaak overdracht tussen verschillende generaties hebt. De eerste stap van de ondernemer moet zijn dat hij afweegt of de opvolger inderdaad de juiste kandidaat is. Wat moet er gebeuren om hem of haar klaar te stomen. Vervolgens is het verstandig dit vroegtijdig aan te kaarten bij de accountant/fiscalist. Er bestaan verschillende aantrekkelijke regelingen, waar je door vroegtijdig te starten, grote fiscale voordelen kunt behalen. Toch wordt er nog vaak te lang gewacht met de voorbereiding van de overdracht. Pas als het niet meer anders kan, maar dan ben je vaak te laat. Vijf jaar voor de daadwerkelijke overdracht beginnen, is echt niet te vroeg.”
Bij overdrachten binnen families heb je volgens Max Miltenburg niet alleen te maken met overdracht van oudere op jongere generatie, maar ook met andere familieleden zoals broers en zussen. “Het is van belang dit zorgvuldig te behandelen en op tijd te bespreken om de relaties in de familie goed te houden. Wees ook open in de reden van de keuze voor de opvolger. Haal er tijdig een adviseur bij die je hierbij kan helpen. En als je een keuze hebt gemaakt en beslissing hebt genomen, dan is het verstandig om de volgende generatie in het bedrijf te betrekken om deze zo klaar te stomen voor de overdracht.”

Bron: Magazine DUS (Lindus), foto Henk ter Velde

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties