donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurNieuwe vaandels voor St. Jansgilde Beek-Loerbeek op schuttersfeest 2016

Nieuwe vaandels voor St. Jansgilde Beek-Loerbeek op schuttersfeest 2016

Zondag 22 mei vierde het Sint Jansgilde Beek-Loerbeek haar traditionele schuttersfeest. De dag begon met een kerkelijke viering. Tijdens deze dienst werden de oude vaandels vervangen door nieuwe en plechtig ingewijd door Voorganger Em. Past. Werkster R. Wiendels. De vernieuwing was voor de meeste aanwezigen een grote verrassing en werd met applaus ontvangen.
’s Middags werd er gestreden om het schutterskoningschap 2016. Om de onderdelen werd een vurige strijd geleverd. Peter Jansen werd de winnaar van de kop, Harrie Duis veroverde de rechtervleugel, linkervleugel en staart werden door Jan Kluitman veroverd. Na 223 schoten begon de strijd om de romp. Tot ieders verrassing was het 11 schoten later al raak. De laatste resten van de romp werden door Marc Jacobs naar beneden geschoten. Hij koos zijn vrouw Irene als koningin.
Bij de dames werden duurde de strijd langer. Nadat Iris Duis de kop en linkervleugel, Natasja Rutjes de rechtervleugel en Nel Bosman de staart hadden veroverd, werd tijdens de strijd de romp versplintert. De laatste restjes van de romp werden tenslotte door Esmee van Grol aan flarden geschoten.
’s Avonds vond de installatie van de nieuwe schutterskoning aan huis plaats. Helaas waren de weergoden dermate ontstemd dat het koningspaar niet met de gebruikelijke vendelhulde kon worden geïnstalleerd. Wel waren de bielemannen aanwezig om de weg vrij te maken voor de koning en zijn gezin. Later op de avond werd door de jeugdvendeliers van de schutterij alsnog een aangepaste vendelhulde gebracht in het St. Jansgildehuis.
Bij het St. Jansgilde is het een eeuwenoude traditie dat op het schuttersfeest pasgetrouwde gildeleden een dans mogen maken ‘onder het vaandel’. Bijzonder was dat het dit jaar toevalligerwijs de nieuwe schutterskoning zelf was die deze eer in ontvangst mocht nemen. Samen met zijn vrouw mocht hij als eerste onder de nieuwe vaandels door dansen.
Op maandag de 23ste werden de festiviteiten voortgezet met het pinksterbier. Vanaf half zes trokken tamboers door Beek en Loerbeek om de gildeleden te wekken en op te roepen om aanwezig te zijn bij dit feest dat stamt uit de oprichtingsjaren van het St. Jansgilde omstreeks 1436.
Op de website van het St. Jansgilde http://www.sintjansgilde.nl/ zijn de prijswinnaars van de verschillende wedstrijden te vinden. Facebook: https://www.facebook.com/sintjansgildebeek/.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties