maandag, april 22, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenOfficiële opening ‘Grenzland 2016, 200 jaar verbonden’

Officiële opening ‘Grenzland 2016, 200 jaar verbonden’

Op woensdag 1 juni 2016 vindt de officiële opening plaats van het evenementenprogramma ‘Grenzland 2016, 200 jaar verbonden’. Op die dag is het precies 200 jaar geleden dat een aantal Kleefse gebieden door Pruisen werd overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden.

Daardoor kwamen de gemeenten Zevenaar en Duiven en de plaatsen Wehl, Huissen, Malburgen en Hulhuizen bij Nederland. Tegelijkertijd werd een aantal tot dan toe Nederlandse gebieden aan Duitsland overgedragen.

In de voetsporen
De feestelijke opening begint in de ochtend met een herdenkingstocht vanuit het gemeentehuis van Duiven naar het gemeentehuis van Zevenaar. Commissaris van de Koning de heer Clemens Cornielje is hierbij aanwezig. Hiermee treedt de Commissaris in de voetsporen van Gouverneur van Lynden, die in 1816 eveneens vanuit Duiven naar Zevenaar reisde, voorafgaand aan de overdracht. In Zevenaar ontmoet de commissaris de heer Thomas Hartmann, Abteilungsdirektor van de Bezirksregierung Düsseldorf. Samen zullen zij stilstaan bij de gebeurtenissen van 200 jaar geleden. Ook wordt die dag de reizende tentoonstelling 200 jaar Gelderse oostgrens geopend. Deze tentoonstelling zal het komende jaar op tal van openbare locaties te zien zijn.

Samenhang, samenwerking en uitwisseling
Het evenementenprogramma Grenzland 2016 is een initiatief van het Liemers Museum, Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg en het Historisch Verband de Liemers. Het wordt ondersteund door de gemeenten in de Liemers en de Euregio en door Radboud Universiteit Nijmegen. Het programma heeft als doel de samenhang, samenwerking en uitwisseling in de grensstreek te bevorderen.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties