zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenQuadraam kiest voor scholen in de Liemers nieuwe koers

Quadraam kiest voor scholen in de Liemers nieuwe koers

Tussen 2016 en 2036 daalt het aantal leerlingen dat naar het voortgezet onderwijs gaat in de Liemers en Montferland met 29%. Dat er sprake is van ontgroening en vergrijzing in deze regio’s is geen nieuws. Het is wel een gegeven waarop Quadraam, het bestuur waaronder drie scholen in de Liemers: Candea College, Liemers College en Symbion, vallen, anticipeert. Dat doet het schoolbestuur door nu al een aantal fundamentele strategische keuzes te maken ten aanzien van het aanbod en de huisvesting van genoemde scholen. Hiermee verwacht Quadraam een passend antwoord te geven op de uitdagingen ten gevolge van de krimp en het onderwijs in de regio toekomstbestendig te maken.

Candea College

Het Candea College in Duiven krijgt het eerst te maken met genoemde krimp. Daarom stoot de school  per 1 augustus 2017 één locatie af, die aan de Saturnus 3. Dit heeft geleid tot de keuze voor het onderbrengen van de opleidingen vmbo-bb/kb en mavo in het gebouw aan de Eltensestraat. De opleidingen havo en vwo worden gehuisvest in het grote gebouw aan Saturnus 1.

De gemaakte keuze sluit aan op de onderwijskundige ontwikkeling die het Candea College doormaakt. Daarin staan de vier opleidingen centraal. De school wil dat in iedere opleiding (vmbo-bb/kb, mavo, havo en vwo) vanaf de eerste klas tot en met het eindexamen een doorlopende ‘leerlijn’ vormgegeven wordt. In deze visie past geen gebouwelijke scheiding meer tussen onderbouw en bovenbouw, zoals in de huidige situatie het geval is.

Het besluit over de gebouwen is tot stand gekomen in nauw overleg met alle geledingen binnen de school (leerlingen, ouders en medewerkers), het Liemers College en met externe partners zoals de basisscholen en de betrokken gemeenten.

Liemers College

Het Liemers College krijgt over enkele jaren te maken met krimp. Het onderwijs op het Liemers College zal op een termijn van ongeveer zes jaar gegeven worden op drie locaties (nu vier): Landeweer en Heerenmäten in Zevenaar en Dijksestraat in Didam. De opleidingen van de school zullen als volgt verdeeld worden over de drie locaties: Landeweer vmbo, Didam mavo, havo en onderbouw vwo, Heerenmäten  havo en vwo. Ook het Liemers College kiest er voor de scheiding tussen onderbouw en bovenbouw weg te halen en de doorlopende leerlijnen in één gebouw te huisvesten. Het nieuwe profiel voor de locatie Didam krijgt met ingang van 1 augustus 2017 vorm. Ook dit besluit is tot stand gekomen in overleg met leerlingen, ouders en medewerkers, met het Candea College en met externe partners. Ouders, leerlingen en het basisonderwijs zullen tijdig geïnformeerd worden over het moment, waarop het nieuwe opleidingsaanbod in gaat.

Symbion

Symbion Praktijkonderwijs in Didam verwacht de komende jaren een daling van het leerlingenaantal van 20 tot 30%. Dit is mede afhankelijk van het percentage leerlingen dat een indicatie voor praktijkonderwijs krijgt. Voor de onderbezetting van het gebouw tegen die tijd wordt een passende oplossing gezocht.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties