Zilvermuseum Doesburg viert het éénjarig bestaan

36 Views

Deze maand is het een jaar geleden dat Zilvermuseum Doesburg de deuren opende. Op 24 september 2021 was het mr. Pieter van Vollenhoven die de openingshandeling verrichtte. In het eerste jaar vonden meer dan 2200 betalende bezoekers de weg naar het museum in de Martinikerk.

 

Dat het van lef getuigde om midden in een pandemie een nieuw museum op te richten vond ook Erfgoed Gelderland, dat het Zilvermuseum nomineerde voor de Gelderse Roos. Deze prijs voor ‘erfgoedprojecten en activiteiten met impact’ wordt sinds 2017 elke twee jaar uitgereikt en stond in 2021 in het teken van de coronacrisis. Een belangrijk criterium bij de beoordeling van de inzendingen was dan ook de vraag: ‘Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek?’ Zilvermuseum Doesburg won de Gelderse Roos niet, maar de nominatie liet zien dat het museum zich volgens goede Doesburgse traditie door het virus niet op de kop heeft laten zitten.

 

Het kleinste museum van de Hanzestad heeft een curieuze thematische collectie in het grootste gebouw van Doesburg, de historische Martinikerk. In speciaal ontworpen vitrines in een nieuw gebouwde, moderne ruimte zijn zilveren mosterdpotjes, lepeltjes, cruet-sets en aanverwante objecten te zien uit meer dan vijfentwintig landen. De combinatie van oud en nieuw is een aanwinst voor Doesburg Museumstad en levert een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van het monumentale kerkgebouw.

 

Kijk voor meer informatie over Zilvermuseum op zilvermuseumdoesburg.nl

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!