dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd

BACH IN DOESBURG

December is Bachmaand in Doesburg. Zowel in de Grote of Martinikerk als in de Gasthuiskerk is er deze maand een programma waarin Johann Sebastian Bach centraal staat. Op zaterdag 17 december wordt in de Grote of Martinikerk de Hohe Messe (BWV 232) van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Zijn mooiste werken heeft hij in deze mis tot een ultiem en universeel kunstwerk gesmeed. Bach bewerkte eerdere werken in meer of mindere mate of voorzag ze van een nieuwe tekst. Met het opnemen van ouder materiaal heeft hij misschien een selectie van zijn mooiste en beste composities willen maken als een laatste eerbetoon aan God. ‘Soli Deo Gloria’, schreef hij als regel boven zijn composities: ‘alleen aan God de eer’.

De Hohe Messe kreeg zijn uiteindelijke vorm in Bachs laatste jaren. Het complete werk van deze grote mis werd tijdens Bachs leven nooit uitgevoerd. Het was meer geschikt voor concertante uitvoering dan voor gebruik in de eredienst. De mis kan gezien worden als Bach’s muzikaal testament.

Voor de uitvoering ervan is het de Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu) gelukt het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Tymen Jan Bronda naar Doesburg te halen.

Dit ensemble maakte eerder dit jaar diepe indruk door de wijze waarop zij in maart de Matthäus Passion in de Grote of Martinikerk in Doesburg ten gehore bracht. ‘Ik heb nog nooit zo’n mooie Matthäus gehoord’ was een veelgehoorde reactie.

Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

 

Als inleiding geeft Govert Jan Bach op woensdag 7 december in de Gasthuiskerk te Doesburg een toelichting op de Hohe Messe van Bach. Hij gebruikt daarbij beeld en geluidsfragmenten, zoals hij begin dit jaar eerder deed voor de uitvoering van de Matthäus Passion.

Govert Jan Bach heeft een bijzondere belangstelling voor de componist Johann Sebastian Bach. Hij is auteur van luisterboeken over Bach’s passies en in België gelauwerd met een Gouden Label. Hij is programmamaker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzendingen.

Lezing: woensdag 7 december a.s. 20.00 uur Gasthuiskerk Doesburg.

Hohe Messe: zaterdag 17 december a.s. 16.00 uur Grote of Martinikerk Doesburg.

Kaarten voor lezing en concert zijn verkrijgbaar via www.stidomu.nl en via de Doesburgse VVV. Wie zowel de lezing als het concert wil bezoeken kan korting krijgen op de normale prijzen van beide evenementen.

Foto: Luthers Bach Ensemble (dhr. S. Keereweer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties