vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenBasisscholen Groene Ring Duiven vieren verduurzaming

Basisscholen Groene Ring Duiven vieren verduurzaming

De twee basisscholen van De Groene Ring in Duiven worden stroomneutraal dankzij ruim 180 zonnepanelen op de daken en ledverlichting in plaats van standaard TL. Op 12 april vierden de scholen dit met Energiefeesten van Slim Opgewekt. Daarbij speelden de leerlingen verschillende spellen die kinderen bewuster maken van elektriciteit. Ook begroeven ze hun duurzame wensen in een tijdscapsule voor 15 jaar onder het schoolplein.

Ike Huizenga, directeur van De Groene Ring vindt het belangrijk om de leerlingen ook actief bij de verduurzaming te betrekken. “Zo wordt de verduurzaming ook echt iets van hen. Daarom vieren we nu met alle leerlingen de Energiefeesten. En straks krijgen we in beide scholen een scherm waarop kinderen op een begrijpelijke manier zien hoeveel energie de school opwekt en hoeveel stroom we verbruiken.”

Bij de Energiefeesten speelden alle klassen vier spellen die Slim Opgewekt heeft gemaakt om kinderen bewuster te maken van elektriciteit en duurzaamheid. Zo was er een levensgroot elektro-spel waarbij kinderen de energiebron koppelden aan de energiegebruiker of uitzochten welk apparaat hoeveel watt opwekt of verbruikt. Bij een ander spel legden kinderen op gevoel vijf apparaten in volgorde van energieverbruik.

Er waren ook spellen waarbij kinderen elektriciteit echt ondervonden. Kinderen maakten – sommigen zelfs met hun neus – muziek met de Waterpiano en ontdekten in donkere tenten dat ze de ‘bliksem’ aan elkaar door kunnen geven. Bij de finale van de Energiefeesten kwamen alle klassen op het schoolplein bij elkaar en dansten ze op het lied ‘Energie’.

Slim Opgewekt is trots op de verduurzaming van de scholen en overhandigde daarom twee Duurzaamheidsdiploma’s aan directeur Ike Huizenga. Ike: “dankzij de zonnepanelen en de ledverlichting gaan we elk jaar opnieuw ruim 33.500 CO2 besparen. Voor de compensatie van zoveel CO2 heb je ongeveer zes voetbalvelden vol volwassen eikenbomen nodig.”

De kinderen hadden zelf ook allemaal ideeën voor een duurzame toekomst. Bijvoorbeeld een apparaatje dat op de bodem van de zee ligt dat al het plastic en andere troep opzuigt. Maar ook supersonische schoenen die energie opwekken als je loopt, waar wieltjes onder komen als je moe bent en die je dan ook nog met windenergie vooruit kunnen helpen. De wensen van alle leerlingen gingen in een tijdscapsule. Op beide scholen mochten de jongste en oudste leerling de capsule in een gat onder het schoolplein laten zakken. Over 15 jaar gaan de capsules weer uit de grond en zien we hoeveel duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden!

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties