vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Gemma Tiedink-KoningBlog Gemma Tiedink-Koning | Samenloop

Blog Gemma Tiedink-Koning | Samenloop

De Liemers is weer een prachtevenement rijker: SamenLoop voor Hoop. SamenLoop voor Hoop is een lokaal 24-uurs durende wandelestafette om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker vanuit KWF kankerbestrijding. Zo begon ik er aan. We kochten papieren zakken om daar zand en kaarsen in te zetten en plaatsten ze langs het wandelparcours. Blijkbaar moest je iets op de zak schrijven of tekenen. Geen idee wat, ik kwam niet verder dan een hartje en HOPE. Rond kwart voor acht in de ochtend meldde ik mij voor 2 uurtjes wandelen. Gelukkig was ik op een christelijke tijd ingedeeld. Klaar voor de start, go!

Ja en dan loop je 27 keer (mijn dochter liep en telde mee) langs al die zakken met persoonlijke berichten aan dierbaren en realiseer je je dat wat je moeder altijd zei waar is: ‘als je maar gezond bent.’

Maar wanneer ben je gezond? Pas geleden presenteerde de GGD van Veiligheids-, en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) haar nieuwe regiovisie op Publieke Gezondheidszorg aan de Duivense commissie Burger & Samenleving. Hierin definieren zij gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Uh, je bent toch gezond als je niet ziek bent, maarrr ben je met een griepje ongezond?

Uit wetenschappelijk onderzoek van geluksprofessor Ruut Veenhoven weten we dat gezondheid en geluk elkaar in sterke mate positief beïnvloeden. Ook heeft hij inmiddels de vraag beantwoord of mensen gezonder zijn omdat ze gelukkiger zijn of omgekeerd. Het blijkt allebei waar, maar het effect van geluk op gezondheid is zelfs sterker dan het effect van gezondheid op geluk. Maar is gezondheid in dit onderzoek ‘het vermogen om etc. etc.’ of gewoon ‘niet ziek zijn’?

Het evenement had me gegrepen en na mijn wandeldienst keerde ik terug voor de laatste ronden. Toen veranderde dit evenement voor mij van een geldinzamelingsactie in een SamenLoop die een deelnemer beschrijft als ‘In SamenLoop delen we verhalen en vieren we het leven. Je voelt: we doen dit samen.” Ik zie lachende, huilende maar gelukkige deelnemers. Niet zo gek natuurlijk want naast gezondheid en het voeren van eigen regie over je leven, dragen persoonlijke vriendschappen bij aan geluk.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties