maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Ingrid Jansen-TekelenburgBlog Ingrid Jansen - Tekelenburg | Onwil of onmacht?

Blog Ingrid Jansen – Tekelenburg | Onwil of onmacht?

Kent u het gevoel dat u als ouder hebt, dat u iets aan uw kind vraagt en dat ze dan net doen alsof ze u niet horen? Tenenkrommend gedrag!

Zou het misschien ook kunnen dat uw kind zijn informatie anders verwerkt dan u dat doet?

Kinderen die bij het woord ijsje niet het woord zien in hun gedachten, maar eerst een plaatje voor zich zien van een overheerlijk ijsje met allerlei kleuren. Sommige kinderen bouwen in gedachten een hele toren van gekleurde bolletjes op hun hoorntje. Vervolgens komt het woord dan tevoorschijn in hun gedachten, maar het zou ook kunnen dat ze via het ijsje terecht komen op het strand waar ze afgelopen zomer zo’n verrukkelijk ijsje op hebben… en zo dwalen ze af.

Erg lastig voor u en het kind, want u zit nog te wachten op een reactie, wil hij nu wel of niet een ijsje, en uw kind zit ondertussen al op het strand.

Opvallend is dat een beelddenker denkt dat iedereen zo denkt als zij doen, en een taaldenker verwacht dat een ander net zo vlot reageert als zij doen.

Een 14 jarig meisje was afgelopen voorjaar bij mij in de praktijk. Ik vertelde haar over beelddenkers en taaldenkers, en ze was verbaasd. Zij wist niet beter dan dat iedereen zo dacht als zij. Haar moeder herkende het wel toen ik beschreef wat een taaldenker is en een beelddenker. Toen ze bij mij in de praktijk kwam, heb ik eerst gekeken waar haar leesproblemen vandaan kwam. Haar fijne motoriek werd bijgesteld en ook haar tastzintuigen werden aan het werk gezet. Vervolgens hebben we haar desoriëntatie aangepakt, want veel beelddenkers zijn gedesoriënteerd. Momenteel doet ze het heel erg goed op het VMBO.

Terugkomend op het begin van dit artikel: mocht u komende weken iets vragen aan uw kind en u krijgt niet meteen een reactie, bedenk dan eens of het onwil of onmacht is.

Ingrid Jansen-Tekelenburg

www.hetspinnenweb.nl

Foto: Harry Meijer

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties