Lezing: De Boeddha en andere boeddha’s

552 Views

We zien boeddhabeelden bij tuincentra, Blokker en Xenos. Maar wie was hij, die nu tot sierobject is omgevormd? De Boeddha formuleerde 2500 jaar geleden een bevrijdingsleer. Allengs ontwikkelden zich vele paden naar het heil, waaronder het systeem der dalai lama’s.
De lezing van drs. Ben Meulenbeld, deskundig op gebied van culturen in de Himalaya, op woensdag 16 november gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Kosten zijn € 10,00 bij inschrijving tot twee weken voor startdatum, daarna en aan de zaal € 12,50 per persoon. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kun u zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316-333443 // info@vuzevenaar.nl).

De Boeddha verscheen als metafoor voor de zoekende mens in De Boeddha van Suburbia. En voor de totaalmens die een synthese is van lichaam en geest in Zorba de Boeddha.
Vandaag de dag zien we zogenaamde dikbuikboeddha’s bij de afhaalchinees, kunststof en vorstbestendige boeddha’s in tuincentra en fontein boeddha’s en boeddhafiguren met een lichtje bij Blokker en Xenos.
Maar wie was de Boeddha werkelijk? Waarom en waartegen protesteerde hij? Wat is het nirvana? Hoe kan het dat hij tegen de idee van een Schepper en Goden was maar toch zelf vergoddelijkt werd? Wat betekenen zijn handhoudingen? Hoe reisde zijn leer naar Korea en Java (Borobudur)? En wat is de rol van de Dalai Lama in het boeddhisme?

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!