dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Marion SmidBlog Marion Smid | Lieve Nim, R.I.P.

Blog Marion Smid | Lieve Nim, R.I.P.

Op een woensdag, ’s avonds laat, werd er een aangrijpende documentaire uitgezonden over de chimpansee Nim. Omdat ik op dat moment al in dromenland was, hoorde ik de volgende ochtend van mijn man het trieste verhaal over het leven van Nim, de chimpansee die (amper 2 weken oud) bij zijn moeder weg werd gehaald om aan een wetenschappelijk onderzoek mee te doen. “Project Nim” had ten doel te onderzoeken of het mogelijk was dat een chimpansee kon communiceren in zinsverband middels gebarentaal.
Na het trieste verhaal van Nim te hebben aangehoord eindigde het verhaal van mijn man met de woorden “… en Nim is onze aap van Monkey Online!” Ik was diep geschokt.

Die dag keek ik ineens heel anders naar die grappige aap op onze website. Ik voelde me schuldig, droevig om zijn wrede lot en had me voorgenomen zodra ik vrij was de documentaire met eigen ogen te gaan kijken.

De docu begint met een moederaap in een kooi waarvan voor de 6e (!) keer haar baby wordt afgepakt. Deze baby boy was 2 weken oud en heette Nim. Nim werd in een gezin geplaatst waar hij dezelfde opvoeding kreeg als de andere kinderen; hij kreeg pampers om, kleren aan en zelfs de borst van zijn nieuwe moeder! Helaas werd de opvoeding ondermijnd door de chaos in het gezin en kwam Nim na enkele jaren onder toezicht van docenten die hem in rap tempo gebarentaal leerden.
Ik moet even snel door het verhaal heen, anders kom ik nooit tot de clou, maar Nim werd van het kastje naar de muur gestuurd en kwam na 10 jaar in een laboratorium terecht waar ze vaccins ontwikkelden tegen oa. aids. Hij had een bijzondere band opgebouwd met een verzorger van het instituut waar hij de laatste jaren voor hij in het lab verdween verbleef. Deze man heette Bob en lag het lab behoorlijk dwars door de media in te schakelen die uitgebreid aandacht gaf aan de bijzondere Nim en zijn droevige lot in het lab. Het lab was uiteindelijk bereid Nim te laten gaan en zo belandde Nim in een park voor afgedankte en mishandelde paarden. Alhoewel er speciaal een huis werd gebouwd voor Nim en er verder goed voor hem werd gezorgd, was het arme dier enorm eenzaam.
Het gezin waar Nim als baby opgroeide bezocht hem na al die jaren in het park. Alhoewel de moeder dringend werd verzocht niet de kooi van Nim in te gaan, deed ze dit toch. Dat heeft ze bijna met de dood moeten bekopen; Nim greep haar aan haar enkels en slingerde haar door de kooi. En hoewel hij haar makkelijk had kunnen doden, heeft hij dit niet gedaan. Hij had zijn statement gemaakt! Na een jaar kreeg hij gezelschap van een vrouwtje waarmee hij 10 jaar heeft geleefd tot zij overleed.

Bob hoorde van het overlijden van Nim’s vrouwtje en omdat het park van eigenaar was gewisseld werd het eindelijk mogelijk voor hem om Nim weer op te zoeken. Hun weerzien is hartverscheurend. Nadat het lab wordt opgeheven koopt Bob alle 50 chimpansees op en brengt er enkele over naar het verblijf van Nim waar de dieren met elkaar worden herenigd. Helaas heeft Nim er slechts 5 jaar van kunnen genieten. Hij overleed aan een hartaanval op zijn 27ste jaar.

Na de documentaire te hebben gekeken (ik heb het niet droog gehouden, nee) ben ik koortsachtig gaan Googlen om te achterhalen of onze monkey inderdaad Nim is. Wij hebben inderdaad een keer een foto van Nim geplaatst bij een bericht op Facebook. Onze aap op onze website is een meisje en dus niet Nim, maar dat maakte niet dat ik me er beter om voelde. Sterker nog; ik voelde me schuldig dat ik dus keihard meedeed aan de uitbuiting van deze dieren. Moesten we de foto’s weghalen?

Mijn eigen monkey, uhhh… man, kwam met een geweldig idee. Bij Stichting AAP kan je een aap adopteren en toen we het verhaal van Linda de chimpansee lazen was de keuze snel gemaakt. Linda moest als aangeklede aap met toeristen op de foto en toen ze zich daartegen ging verzetten eindigde ze in een schuurtje in Spanje waar ze 30 jaar lang in haar eentje werd opgesloten.
Linda, jouw verblijf bij St. Aap gaan wij helpen bekostigen. Tot snel meid!

Marion Smid woont in Duiven, blogt sinds enige tijd over haar persoonlijk leven, maakt beelden van keramiek en is account manager in webdesign.

OOK INTERESSANT?
- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties