zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurDe Gelderse Vrijheidsdagen 2023 zijn van start!

De Gelderse Vrijheidsdagen 2023 zijn van start!

Vrijheid beleef je samen in Gelderland

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend.  Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan. Daarom organiseren we in 2023 in Gelderland weer speciale Vrijheidsdagen in en samen met de Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland. Van maart tot en met september 2023 vinden met behulp van de provincie meerdere Vrijheidsfestivals en activiteiten plaats. We haken in op actuele vragen over democratie, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie of de oorlog in de Oekraïne. Met een speciale focus op jongeren.

Geslaagde aftrap van de Gelderse Vrijheidsfestivals op 11 maart in Ede
In samenwerking met Bibliotheek GelderlandZuid, CODA Apeldoorn, Cultura Ede, Kunstwerk! Liemers en Rozet staan dit jaar vijf grote een of meerdaagse Vrijheidsfestivals gepland. Deze Vrijheidsfestivals organiseren de bibliotheken in samenwerking met het onderwijs, diverse culturele partners en lokale jongeren.
Op 11 maart jl. was de aftrap van het eerste Vrijheidsfestivals in Ede. Daar organiseerde Cultura Ede samen met de jongeren van Plattelands Cultuur Ede een festival over wat vrijheid op het platteland betekent. De dag vond plaats op een speciaal opgebouwd festivalterrein en was onder andere gevuld met een inspirerend Vrijheidscollege van NRCjournalist Karel Smouter, bekend van zijn boek Blauw wit rood: de boerenopstand als spiegel van Nederland’. Hij ging met de jongeren in gesprek over de ervaring van vrijheid op het platteland en de kloof tussen platteland en de stad. Samen met de jongeren is gewerkt aan een Vrijheidsmanifest en de dag werd feestelijk afgesloten met een Vrijheidsdiner en muziek.

Meer Vrijheidsfestivals en een Gelderse Vrijheidscollege tour op de rit
Komende tijd gaan we door met de Vrijheidsfestivals in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Zevenaar. Ook hier haken de Vrijheidsdagen in op thema’s en vragen die leven bij lokale jongeren en werken jongeren zelf ook mee aan de programmering. Zo organiseert CODA Apeldoorn samen met jongeren van het Aventus en het Nederland Debatinstituut een dag in het thema van ‘vrijheid en gesprek’, staan de Vrijheidsdagen in Kunstwerk! Liemers in het teken van de spanning op onze democratie, zet Rozet met jongeren van InDifferent een festival op over identiteit en de vrijheid om te mogen zijn wie je bent en organiseert Bibliotheek GelderlandZuid op 5 mei een festival over vrijheid, vluchten en de actualiteit van de oorlog in de Oekraïne.

Tijdens de Gelderse Vrijheidsdagen worden bovendien samen met Stichting Vrijheidscollege inspirerende en persoonlijke verhalen over vrijheid voor jong en oud gedeeld. Sprekers zoals Tineke Ceelen, Anniek Pfeiffer, Ferry Zandvliet, Lale Gül, Ivan Cudogan, of rapper Fresku inspireren bezoekers van de bibliotheek om na te denken over de waarde van vrijheid. Deze reeks van Vrijheidscolleges in de bibliotheken wordt geleid door moderator Jelko Arts.

Bekijk het programma en meld je aan!
Jongeren in heel Gelderland kunnen gratis meedoen aan de Vrijheidsdagen. Naast de vijf Vrijheidsfestivals vinden er ook diverse Vrijheidsdagactiviteiten plaats in de Gelderse bibliotheken, denk aan de Living Library, interactieve shows van De Kiesmannen of Stichting Nieuwe Helden en het popup museum ‘How to survive a Democracy’ en workshops van Stichting Autres Directions. Kortom, dit wil je niet missen!

Meer weten over de Gelderse Vrijheidsdagen? Op www.vrijheidgelderland.nl is alles omtrent het programma van de Gelderse Vrijheidsdagen te vinden. Check dus snel wat er komende tijd bij jou in de Bibliotheek gepland staat en meld je aan!

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties