maandag, maart 4, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenDe vijftiende editie van de IJsbaan in Duiven gaat definitief door!

De vijftiende editie van de IJsbaan in Duiven gaat definitief door!

Het was nog even spannend of de ijsbaan, na twee jaar afwezigheid in verband met de Corona crisis, dit jaar wel doorgang zou vinden. Inmiddels is de kogel door de kerk: Van 9 december tot en met 8 januari staat de Brilliant IJsbaan 2022 definitief in het centrum van Duiven.

Het evenement trok in 2019 nog circa 100.000 bezoekers. De grootste overdekte ijsbaan van Gelderland heeft een sterke regionale functie en trekt jaarlijks vele schaats- en curlingliefhebbers naar het centrum in Duiven. In 2020 en 2021 kon de ijsbaan door de coronaregels, telkens op het laatste moment, niet doorgaan. Dit jaar was onzekerheid over de energieprijs de grote onzekere factor. De organisatie heeft geprobeerd of de energie, die wordt opgewekt op het nieuwe pand van de nieuwe hoofdsponsor Brilliant, gebruikt zou kunnen worden om de ijsmachine van stroom te voorzien. Nadat die optie technisch niet haalbaar bleek, waren de ogen gericht op de gemeente Duiven die de ijsbaan jaarlijks de stroomrekening presenteert. Inmiddels hebben zij de organisatie laten weten dat de tarieven van 2019 ook voor 2022 blijven gelden.

“Het waren weer spannende weken. Het is best lastig om te verkroppen dat externe factoren als een virus uit China en de oorlog in Oekraïne ervoor zorgen dat we Duiven geen ijspret meer hebben en duizenden mensen wederom zouden worden teleurgesteld”: ligt organisator Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven (SWD) toe. Hij gaat verder: “Onze grootste hoop was gevestigd op het plan om de zonne-energie die op het nieuwe pand van Brilliant wordt opgewekt te gebruiken voor de ijsbaan. Dat zou betekenen dat we een “groene ijsbaan” gingen krijgen. Hoe stoer is dat! Maar na overleg met de firma Volta energie bleek al snel dat we dan de hele dag accu’s op en neer moesten rijden en dat de zonnepanelen in de winter onvoldoende rendement opleveren. Onze redding kwam van de gemeente die uiteindelijk een vast tarief bleek te hebben. In januari gaat de prijs wel omhoog, maar dat is voor die resterende dagen dan te overzien. Als er eenmaal een dikke ijslaag ligt, verbruiken we sowieso minder stroom. Verder hebben we afgelopen jaar een duurzaamheidsprijs gewonnen met het plan om de warmte die vrijkomt van de ijsmachine te gebruiken om de horecatent te verwarmen. We zijn erg benieuwd welke besparing dat oplevert”.

Een maand geleden kwam de ijsbaan in het nieuws omdat er binnen het team van organisatoren een tekort was aan vrijwilligers. De oproep in de krant en in de sociale media heeft veel reacties opgeleverd, waardoor er inmiddels voldoende aanmeldingen zijn voor de vacante plekken in de organisatie. “De reacties waren hartverwarmend. De meeste mensen hadden zelf leren schaatsen op de ijsbaan of hadden kinderen die graag schaatsen. Ze meldden zich aan omdat ze allen vonden dat de ijsbaan moest blijven bestaan. De geselecteerde kandidaten hebben ook allen relevante werkervaring, waardoor uiteindelijk ook kwalitatief gezien de organisatie verder is gegroeid. Iedereen heeft er na twee jaar afwezigheid, weer enorme zin in en we gaan er deze vijftiende keer dan ook een extra groot feest van maken!” voegt Rob er nog enthousiast aan toe.

De eventuele opbrengst van de ijsbaan gaat volledig naar goede doelen. Een van de vaste goede doelen zijn de kerstpakketten die jaarlijks aan alle ca. 450 minima-gezinnen in Duiven, Westervoort en Zevenaar worden uitgedeeld. Ook toen de ijsbaan er afgelopen twee jaren niet was zijn de pakketten toch uitgedeeld. Rob ligt dit toe: “Wij waren van mening dat we het niet konden maken om ook deze groep mensen, die het pakket zo goed kunnen gebruiken, teleur te stellen. We hebben een jaar nog de steun van onze oude hoofdsponsor Gaba gehad, maar afgelopen jaar hebben we onze reserves hiervoor ingezet. Dit jaar is het financieel gezien voor de SWD nog een hele uitdaging om de begroting rond te krijgen. De prijs voor de huur van de ijsbaan zelf is enorm gestegen, maar ook andere prijzen, als die voor de inkoop van de minimapakketten, zijn fors gestegen. Wij hopen dat de bedrijven van wie wij afhankelijk zijn voor het organiseren van het evenement ons blijven steunen. Onze nieuwe hoofdsponsor Brilliant heeft toegezegd actief te zullen meehelpen in de sponsorwerving, dus daar zijn we heel blij mee. Het is cruciaal, willen we het evenement blijven organiseren, dat we dit jaar niet te ver in de rode cijfers terecht komen”.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties