maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurDigitaal museum archeologie Spijk geopend

Digitaal museum archeologie Spijk geopend

Rijkswaterstaat heeft in Spijk een uniek digitaal museum geopend. Op www.digitaalmuseumspijk.nl kan iedereen zich vanaf nu onderdompelen in 500 jaar historie langs de Rijn.

Bij de archeologische werkzaamheden die plaatsvonden voorafgaand aan en tijdens de aanleg van de overnachtingshaven Spijk zijn veel interessante objecten gevonden. Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot de vondsten heeft Rijkswaterstaat een digitaal museum laten maken. Iede Blok Projectmanager Overnachtingshaven Spijk bij Rijkswaterstaat: “Ik ben er heel trots op dat we, met de aanleg van de overnachtingshaven Spijk, deze bijzondere vondsten van onze vaderlandse geschiedenis nu aan bezoekers in heel Nederland en misschien wel ver daarbuiten kunnen laten zien in dit digitale museum.”

Tachtigjarige Oorlog
Van de vier vindplaatsen die terugkomen in het museum zijn de overblijfselen van een omsingelingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog het meest bijzonder. Deze linies, die bestonden uit versterkingen en loopgraven of grachten, werden meestal rond steden aangelegd. De in Spijk aangetroffen resten maakten deel uit van een omsingelingslinie rondom de Schenkenschans, op tegenwoordig Duits grondgebied. Daarnaast werden ook veel restanten van een voormalige steenfabriek opgegraven.
Eric Norde, senior projectleider bij onderzoeks-en adviesbureau RAAP − het archeologische bureau dat de opgravingen uitvoerde − is vooral heel blij met de vele vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog: “Met deze bijzondere vondsten krijgen we een beeld van wat gewone soldaten deden voor ze in actie kwamen. We kunnen zo een concrete gebeurtenis uit een belangrijke periode uit onze geschiedenis volledig tastbaar maken”.

Presentatie aan omwonenden
Omwonenden van de nieuw aan te leggen overnachtingshaven konden als eerste kennisnemen van het museum. De vindplaats is namelijk niet alleen archeologisch zeer interessant. De voormalige steenfabriek was belangrijk voor de regio, veel voorouders van de huidige inwoners van Spijk werkten in de fabriek. Bovendien is de betrokkenheid van de gemeenschap bij het project groot.
Aan de hand van presentaties van Iede Blok en Eric Norde werden de aanwezigen wegwijs gemaakt in het digitale museum.

Overnachtingshaven Spijk
Rijkswaterstaat legt in de Beijenwaard bij Spijk een overnachtingshaven aan voor binnenvaartschippers. Naast 50 reguliere ligplaatsen komen er 2 ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke ladingen. Ook komen er voorzieningen voor de scheepvaart, zoals een auto-afzetsteiger, parkeerplaatsen en walstroom.
Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Boven-Rijn: aanleg overnachtingshaven Spijk.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties