Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in Doesburg!

33 Views

Het seizoen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen is in volle gang. De gemeente Doesburg organiseert in samenwerking met museumtuin ’t Olde Ras en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een speciale actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied van Doesburg te vergroten. Wie een karakteristieke boomgaard wilt aanplanten of bestaande boomgaard wilt uitbreiden kan zich tot 3 februari a.s. aanmelden voor de actie Houd de Bongerd Hoog via het aanmeldformulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten / Beplantingsacties.

Karakteristieke landschapselementen

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Veel boerderijen in het buitengebied van Doesburg hadden vroeger een kleine (boeren)boomgaard. Het was een boomgaard met hoogstamfruit. De oogst van het hoogstamfruit was arbeidsintensief en dus duur. Op veel plaatsen werden hoogstamboomgaarden gerooid. Als bewoner van het buitengebied kunt u meehelpen om deze karakteristieke boomgaarden weer aan te planten door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog in Doesburg. Hiermee wordt de eigenheid van het landschap versterkt.

Deelname

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten / Beplantingsacties. Deelnemers kunnen kiezen uit oude fruitrassen zoals Groninger Kroon, Sterappel, Elstar, Schone van Boskoop, English Winter Gold Pearmain, Notarisappel, James Grieve. De hoogstamfruitbomen worden u met subsidie door de gemeente Doesburg en provincie Gelderland aangeboden. De eigen bijdrage voor een hoogstamfruitboom incl. boompaal en boomband/touw bedraagt € 13,-.

Na aanmelding neemt ’t Olde Ras contact op met de deelnemer. In overleg met de deelnemer wordt een keuze gemaakt in de fruitrassen. De bomen kunnen op afspraak worden opgehaald bij de museumtuin ’t Olde Ras aan de Parallelweg Den Helder 1 te Doesburg 1. Hierbij betaalt de deelnemer zijn of haar eigen bijdrage. Hierna kunnen deelnemers zelf aan de slag met de aanplant.

Als u nog vragen heeft, kunt u terecht bij Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 – 3537444 of f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!