donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgDoesburg vangt minderjarige alleenstaande vluchtelingen op

Doesburg vangt minderjarige alleenstaande vluchtelingen op

De komende maanden gaat gemeente Doesburg samen met YOIN ongeveer tien jonge statushouders huisvesten. Zij gaan met 3 of 4 personen in een eengezinswoning wonen en krijgen intensieve begeleiding om snel mee te kunnen doen in de samenleving. YOIN begeleidt de jongeren en informeert de buurt over hun komst. Deze minderjarige statushouders komen veelal uit Syrië en Eritrea. Ze gaan naar school, zoeken een bijbaantje en worden lid van een sportclub, zodat ze zo snel mogelijk meedoen.

Samenwerking met YOIN

Gemeente Doesburg werkt samen met YOIN en Woonservice IJsselland aan de opvang van jonge, alleenstaande vluchtelingen. YOIN had de gemeente en de woningcorporatie gevraagd of zij bereid zijn om hieraan mee te werken. YOIN wil de best mogelijke opvang bieden, zodat de jongeren zo gewoon mogelijk kunnen opgroeien en meedoen. YOIN richt zich op wonen, school en opleiding, vrije tijd, vriendschappen en sociaal netwerk. Kortom, op meedoen. Mensen die daaraan een bijdrage willen leveren kunnen zich melden bij YOIN.

Taakstelling

Iedere gemeente heeft een taakstelling om asielzoekers met een verblijfsvergunning op te vangen; ook wel statushouders genoemd. De taakstelling voor Doesburg is 14 personen in het eerste half jaar van 2016. Op dit moment zijn er 11 gehuisvest. De verwachte taakstelling voor de tweede helft van 2016 is 16 personen. In heel 2015 was de taakstelling 21 personen. Voor de invulling van deze taakstelling werkt de gemeente samen met particulieren en Woonservice IJsselland en nu ook met YOIN een onderdeel van jeugdzorgorganisatie Lindenhout.

Grote groep alleenstaande minderjarige jongeren

In totaal zijn ruim 4.500 minderjarigen zonder familie in Nederland aangekomen. Bij aankomst krijgen zij direct een voogd toe gewezen van stichting Nidos. YOIN zoekt voor 150 jongeren met een verblijfsvergunning een huis in Gelderland, zoals in en om Doesburg, Ede, Doetinchem, Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Daar kunnen ze een nieuwe start maken zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, net als andere jongeren.

Geen opvang van grote groep asielzoekers

Zoals de gemeente eerder aankondigde komt er voorlopig geen opvang van een grote groep asielzoekers van 200 personen of meer. Uit onderzoek bleek dat daarvoor in Doesburg geen geschikte locatie aanwezig is.

Het is mogelijk dat het COA in de toekomst naar kleinschaliger locaties gaat zoeken. Als die vraag bij de gemeente komt, wordt de situatie weer opnieuw bekeken.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties