vrijdag, september 22, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgDoesburg Vertelt | Schatten van Doesburgers in de kelders van Het Arsenaal

Doesburg Vertelt | Schatten van Doesburgers in de kelders van Het Arsenaal

Wie zijn deze Doesburgers? En waarom zijn ze samengebracht in één plaatje? Simpel: de ‘schatten’ van deze (en van nog 7 andere) Doesburgers zijn op dit moment te zien in de expositie Gekoesterd verleden in de Arsenaal Kelders in Doesburg.

Gekoesterd verleden toont onder andere herinneringen aan Doesburg als vestingstad, met 16e-eeuwse kogels, granaten uit de Tweede Wereldoorlog en een Canadese veldkijker die werd gevonden op de vestingwerken. Maar er zijn ook voorwerpen die te maken hebben met het Doesburgse bedrijfsleven. Een van de oudste producten van de ijzergieterij bijvoorbeeld, of de legendarische legerhelm van blikfabriek Verblifa. Schilder en graficus Jan Homan komt voorbij, en dichter Harmen Wind. En er zijn bijzondere herinneringen aan het rijke Doesburgse verenigingsleven, bijvoorbeeld aan de folkloristische dansgroep De Meulenvelders.

Levensgrote foto’s

Onder de 23 Doesburgers die hun voorwerpen en verhalen presenteren zijn bekende lokale namen als Piet Vree, Ankie Geerling, Eddy Berentsen en voormalig burgemeester Hermen Overweg. Zij zijn, samen met hun voorwerpen, te zien op levensgrote foto’s. De verhalen achter de voorwerpen zijn ingesproken door diezelfde 23 Doesburgers en kunnen worden beluisterd na het scannen van een QR-code. Gekoesterd verleden is een van de activiteiten van de Stichting Doesburg Vertelt, die ook de drijvende kracht is achter het online platform Doesburg Vertelt. Daarop zijn verhalen te zien en te beluisteren over de Doesburgse stadsgeschiedenis.

Gekoesterd verleden is voor het publiek te zien in de Arsenaal Kelders in Doesburg. De kelders zijn per lift bereikbaar. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.  De toegang is gratis.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties