donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgDoesburgse Turfhaven: 9 luxe lodges, restaurant en kookstudio

Doesburgse Turfhaven: 9 luxe lodges, restaurant en kookstudio

De gemeente Doesburg en een aantal ondernemers hebben donderdag 31 maart een voorlopige overeenkomst getekend voor de verkoop van de loods in de Turfhaven aan “Durfhaven”. Naar verwachting kan voor het einde van dit jaar gestart worden met de eerste bouwfase.

Sinds enkele jaren werkt de Gemeente Doesburg samen met Durfhaven aan de gewenste herontwikkeling van het Turfhavengebied in Doesburg. Turfhaven zou een gebied moeten worden met een hoog recreatief en toeristisch gehalte. Tegelijk moeten de aanwezige cultuurhistorische elementen zoveel mogelijk worden behouden. De gepresenteerde plannen voldoen aan deze uitgangspunten.
In de Turfhaven komen cultuur en recreatie samen
Met de keuze voor vakantiewoningen, waarin niet permanent mag worden gewoond, in containerachtige units krijgt het gebied de uitstraling die de gemeente al in 2009, op basis van schetsen, voor ogen had. De containers vormen met de kraan en trechters een ensemble, dat de bezoeker het idee geeft dat hier nog niet eens zo lang geleden noeste (haven)arbeid werd verricht.
De recent gemoderniseerde passantenhaven moet samen met een luxe voorzieningengebouw voor boot- en campergasten, een restaurant, een kookstudio en deze negen lodges er voor zorgen dat de bezoeker en recreant zich hier thuis gaan voelen. ‘Met de cortenstaal balustrade (met Doesburgs Volkslied) en de binnenkort te plaatsen speciaal ontworpen lichtmasten (eveneens van cortenstaal) krijgt dit voormalige industriegebied een geheel nieuwe identiteit,‘ vindt projectwethouder Ellen Mulder. Als geen ander weet zij hoeveel tijd en moeite Durfhaven in dit plan heeft gestoken. ‘Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren.’
Rijke geschiedenis
Enkele van de bijzonder gedimensioneerde spanten uit 1932, die de loods uniek maakten, komen terug. Zij worden op een speelse manier links en rechts van de lodges geplaatst. De gemeente is met Durfhaven in gesprek hoe de rijke geschiedenis van deze loods, die toebehoorde aan de vroegere Gelderse Tramwegen, in woord en beeld verteld gaat worden. Ook de bijzondere spantconstructie moet zichtbaar worden voor het publiek.
De planning
Als alles gaat zoals Durfhaven wenst, wordt nog voor het einde van dit jaar begonnen met de bouw van restaurant, kookstudio en voorzieningengebouw. Mogelijk dat bij voldoende belangstelling gestart kan worden met de realisatie van de Hansa lodges. Vanaf 1 mei 2016 kunnen de haven en de vernieuwde camperplaatsen weer volop worden gebruikt.

Foto: doesburg.nl

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties