zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenGemeente Duiven doet onderzoek naar opvang van vluchtelingen

Gemeente Duiven doet onderzoek naar opvang van vluchtelingen

De gemeente Duiven wil een bijdrage leveren aan de vluchtelingenopvang. Daarom wordt ook in de gemeente Duiven  gezocht naar mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen die passen bij de schaal van de gemeente.

Op 27 november hebben het kabinet en de VNG namelijk een Onderhandelaarsakkoord Verhoogde Asielinstroom gesloten. Het akkoord beoogt het vinden van passende oplossingen voor de verhoogde asielinstroom. Daarbij ligt de nadruk op snelle doorstroming van de zogenaamde statushouders naar huisvesting in gemeenten. Volgens het onderhandelaarsakkoord liggen er voor wat de (nood)opvanglocaties de volgende opdrachten:

  • Minimaal 500 extra noodopvangplekken per veiligheidsregio voor eind 2015
  • Een plan om 2500 extra opvangplekken per provincie voor 1 februari 2016

De huisvesting van vergunninghouders (statushouders) is een reguliere taak. Het gaat hierbij om het doorstromen van vergunninghouders naar een woonruimte in de gemeente. De gemeente Duiven ligt met het huisvesten van vergunningshouders op schema. Om ervoor te zorgen dat andere woningzoekenden niet verdrongen worden op de woningmarkt, is de inzet van het Rijk, de woningbouwcorporaties en de gemeenten om huisvestingsvoorzieningen voor 14.000 vergunninghouders (landelijk) te realiseren, bovenop de bestaande woningvoorraad.

De gemeente geeft de voorkeur aan het huisvesten van vergunninghouders omdat dit volgens het college van B&W de oplossing voor het probleem is. De gemeente richt zich er daarom op om meer vergunningshouders te huisvesten dan de wettelijke taakstelling. Precieze aantallen zijn nog niet bekend. Hierover moeten eerst afspraken op regionaal niveau worden gemaakt.

Medewerking verlenen

De gemeente Duiven wil ook medewerking verlenen aan het realiseren van nood- en reguliere opvang.. De voorkeur van de gemeente gaat nadrukkelijk uit naar kleinschalige opvang. De gemeente wil met een passend voorstel komen, mede om te voorkomen dat binnen de gemeente door andere overheden locaties aangewezen worden. De gemeente doet daarom onderzoek naar zowel kleinschalige als grootschalige opvang. De gemeente is reeds benaderd door enkele vastgoedpartijen. Daarop is terughoudend gereageerd.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties