dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenDuiven staat op 4 en 5 mei in vuur en vlam voor...

Duiven staat op 4 en 5 mei in vuur en vlam voor vrede

In de nacht van 4 op 5 mei haalt Loopgroep FRoS (Fun Running on Sunday) uit Duiven voor de tweede keer het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Vanuit Wageningen wordt het vuur hardlopend in estafette o.a. via Loo en Groessen naar Duiven gebracht. Loco-burgemeester Sjef van Groningen ontsteekt rond 08.00 uur het Duivens bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.

Spectaculair middagprogramma
In de middag van 5 mei barst het hart van Duiven uit zijn voegen. Naast de vroege estafette vanuit Wageningen van de loopgroep FRoS, wordt er dit jaar een spectaculair middagprogramma gepresenteerd op het Remigiusplein in Duiven. Vanaf 11.00 uur draaien de films ‘de Bevrijding’ en ‘Bevrijding in de Liemers’ in de OGTENT. Voor de liefhebbers is de bibliotheek deze middag helemaal ingericht op dit thema. Buiten is het plein autovrij om alle ruimte te geven aan de activiteiten, zoals een indrukwekkende foto -expositie van veteranen door fotografe Anne Makaske. Prachtig wordt het gevelconcert met een nieuwe hymne van Guus Carpaij gespeeld door o.a. de klokken van de Sint Remigiuskerk.

De Duivense Vuurwachter
Rond 13:00 uur opent loco-burgemeester Sjef van Groningen het middagprogramma. Hij overhandigt het vredesvuur dat bij het oorlogsmonument is opgehaald aan de Duivense vuurwachter. Daarna neemt de vuurwachter plaats op zijn vuurtroon en bewaakt de hele middag het vuur vanaf deze plek. Naast zijn eigen bewakers geven vuurspuwers van ‘Flames of Fire’ een vlammende show.

Bekijk de film ‘Oorlogswinter’
Om 14.00 uur wordt de film ‘Oorlogswinter’, naar een boek van Jan Terlouw, getoond in de OGTENT. Kaarten zijn voor € 2,50 bij de OGTENT te koop. Dit is inclusief een consumptie en een gratis exemplaar van ‘Oorlogswinter’. Rond 16.00 kan het boek worden gesigneerd door Jan Terlouw. Vervolgens geeft hij een korte toespraak op het Remigiusplein. Dit luidt het einde van de middag in. Nadat de Duivense Vuurwachter de troon heeft verlaten laten Jan Terlouw, Sjef van Groningen en ‘Flames of Fire’ de troon beheerst in vlammen opgaan.

Organisatoren
De organisatie van dit evenement is in handen van Loopgroep FRoS, OGTENT en HOPE XXL. HOPE XXL wil het (WOII) verleden in gedachten houden met als grondhouding dat na deze verschrikkelijke periode in De Liemers geen oorlog meer heeft plaatsgevonden. Dat er na die enorme strijd en opoffering er veel energie en inspanning door de plaatselijke bevolking is geleverd in de opbouw van de regio waardoor wij in het begin van de 21ste eeuw in vrede, vrijheid en welvaart kunnen leven en daar betrekkelijk weinig voor hebben moeten doen. Het is een van de 16 TR8-projecten die in gang gezet gaan worden door HOPE-XXL met tal van partners uit Duiven om te komen tot een welzijnswaardering van de bevolking met gemiddeld een 8.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties