Feestelijke opening Klompenpad Staickheimerpad

169 Views

Vrijdag 24 september is de feestelijke opening van het Klompenpad in Stokkum, het Staickheimerpad. Wethouder Martin Som van de gemeente Montferland  en Arjan Vriend, directeur-bestuurder Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. De opening vindt plaats om 16.00 uur bij ’t Klaphek aan de ’s Heerenbergseweg 2 in Stokkum, tevens het startpunt van wandeling. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad naar Grand Café Heeren Dubbel in ’s Heerenberg met een afsluitende toost.  Klompen aan, rugzak op en gaan!

Sinds 2 juli is het Staickheimerpad opengesteld voor wandelaars. Vanwege de coronamaatregelen was een opening toen niet mogelijk. Bij de feestelijke opening op 24 september worden de vrijwilligers van de klompenpadwerkgroep, de particuliere grondeigenaren en Natuurmonumenten, die hun medewerking verlenen door hun grond open te stellen voor wandelaars, in het zonnetje worden gezet.

Het Staickheimerpad, een oude naam voor Stokkum, is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Wandelen over stuwwallen, door het Bergherbos, door ’t Broek, over glooiende graanakkers waar patrijzen vertoeven en langs de molen Düffels Möll en kasteel Huis Bergh.

Enthousiaste reacties in gastenboek

Het Staickheimerpad is populair gezien de enthousiaste reacties van wandelaars. Zo schrijft de familie Oost in het gastenboek op www.klompenpaden.nl: “Vandaag dit nieuwe, heuvelachtige, fantastische Klompenpad gelopen. Je waant je soms in het buitenland. Veel begroeiing onderweg met varens, mais, veldbloemen en eikenbomen. Genoten van het weidse uitzicht.”

Wens van inwoners Stokkum
Het nieuwe Klompenpad was een wens van inwoners uit Stokkum en was een van de ideeën die voortkwamen uit het bewonersproces Levend Landschap Stokkum. Onder begeleiding van SLG hebben vrijwilligers de route ontwikkeld en met medewerking van particuliere grondeigenaren, de gemeente Montferland en Natuurmonumenten is de route tot stand gekomen. De wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Montferland en de Nationale Postcode Loterij.

Brochure en app
De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij het startpunt ‘t Klaphek, Het Montferland, Natuurboerderij De Wittenhorst, OnsLokaal en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!