Geen voetbalplaatjes maar historische foto’s in Duivens verzamelalbum

525 Views

Plaatjes sparen voor een verzamelalbum is een beproefde manier van supermarkten om klanten te binden. Meestal betreft het plaatjes van voetballers of stripfiguren, die vooral bij de jeugd populair zijn. Jumbo Gradussen in Duiven gooit het over een andere boeg met een album over de geschiedenis van Duiven, Groessen en Loo. Als het net zo’n rage wordt als elders staan straks volwassenen achter dranghekken om plaatjes te ‘bedelen’.

De actie begint zaterdag 21 december. Voorafgaand krijgt ieder huishouden een bon door de brievenbus. Daarmee kan een gratis exemplaar van ‘Gemeente Duiven, een boek vol geschiedenis’ worden opgehaald bij de Jumbo-vestigingen aan de Pastoriestraat en het Eilandplein. Er worden er 5000 gedrukt. Vervolgens is tien weken lang iedere besteding van 10 euro goed voor een zakje met vier plaatjes. Na afloop komt er een ruilmiddag om ontbrekende plaatjes alsnog te verkrijgen.

Het verzamelalbum is bedacht door Adfoloyalty, een Duivense uitgever die zich heeft gespecialiseerd in dit soort ‘loyaliteitsacties’. In andere plaatsen zijn de geschiedenisalbums een groot succes; in Elst trok de ruilmiddag honderden verzamelaars, in Nijmegen verschijnt zelfs een tweede editie. Het Duivense album wordt gemaakt in samenwerking met Jumbo Gradussen en de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo.

Chris Gradussen hoefde niet lang na te denken. “Ik hoorde positieve verhalen van collega-Jumbo’s en geschiedenis had op school mijn belangstelling al. Het leuke is dat ik nu overal panden herken, waar ik vroeger gewoon voorbijreed. En ik vind het belangrijk om op lokaal niveau dingen samen te doen.” Daarmee doelt Chris Gradussen niet alleen op Adfoloyalty, maar ook op de Historische Kring, die verantwoordelijk is voor de meer dan driehonderd afbeeldingen en foto’s plus de verklarende teksten.

De Historische Kring heeft die enorme klus in slechts zes weken geklaard. “We vonden het meteen een mooi initiatief, maar achteraf hebben we het wel een beetje onderschat”, vertelt voorzitter Piet Bus. Het resultaat maakt dat meer dan goed. De verzamelaar krijgt een heel goede eerste kennismaking met de geschiedenis van Duiven, Groessen en Loo. De nadruk ligt op de periode na 1880. “Dan komen er foto’s beschikbaar. Daarvoor moeten we het doen met schaarse illustraties”, aldus Piet Bus. Het maken van keuzes was volgens hem het lastigste onderdeel van het werk.

De Historische Kring kon putten uit de eigen collectie. Er is aandacht voor gebouwen zoals havezates, kerken en scholen, voor tradities zoals de schutterijen en de processies en voor bijvoorbeeld de nieuwe industrieterreinen en infrastructuur. Alle 68 pagina’s hebben een eigen thema. Piet Bus hoopt dat het Jumbo-verzamelalbum de belangstelling voor lokale geschiedenis en dus ook voor de Historische Kring aanwakkert. Het aantal leden en vrijwilligers is relatief laag, omdat veel inwoners van origine niet uit Duiven komen. Piet Bus: “Dit verzamelboek is niet alleen een waardevol bezit, maar voor ons ook een unieke mogelijkheid om meer mensen enthousiast te maken voor lokale geschiedenis.”

Fotobijschrift

De presentatie van het verzamelalbum over de geschiedenis van Duiven, Groessen en Loo. V.l.n.r. Joshua Eusman (Adfoloyalty), Chris Gradussen (Jumbo), Piet Bus (Historische Kring) en Jo Schepers (Historische Kring).

2 reacties

  1. Theo

    Actie van 10 weken is erg kort, krijg het gevoel dat je gedwongen word om in korte tijd ontzettend veel geld uit te geven want per €10 krijg je 4 plaatjes dus kost het echt een vermogen zeer zeker voor de minder bedeelden.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!