maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenGemeente Zevenaar wipt 4337 tegels tijdens NK Tegelwippen

Gemeente Zevenaar wipt 4337 tegels tijdens NK Tegelwippen

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Gemeente Zevenaar wipte 4337 tegels en is op de 55e plaats geëindigd in het klassement kleine gemeenten.

82 voetbalvelden meer groen

Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met 50% van alle Nederlandse gemeenten (173). In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m2. Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij.

Gratis tegels inleveren

Wethouder Bart Kagei is blij met het resultaat van gemeente Zevenaar. ‘’Tijdens het NK tegelwippen hebben inwoners van onze gemeente twee keer de mogelijkheid gehad om tegels gratis in te leveren om verschillende plekken. Dit leverde mooie aantallen op! Daar zijn we erg blij mee. We vragen aan onze inwoners om tegels in te ruilen voor groen. Dan is het fijn dat we ze de mogelijkheid om gratis tegels in te leveren kunnen bieden.’’

Klimaatproof wippen

Het is goed om door te gaan met het inruilen van tegels voor groen. Het is namelijk bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties