dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioGeslaagde fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Angerlo

Geslaagde fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Angerlo

Op woensdag 14 december vond een geslaagde actie plaats van de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Angerlo, gemeente Zevenaar. De aftrap van deze verkeerscampagne vond plaats door wethouder Toon Albers en een vertegenwoordigster van het buurtpreventieteam. Het campagneteam wijst met name de jongere fietsers op het belang van goede verlichting. De campagne is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Zevenaar. Vrijdag is het team actief rondom het Raadhuisplein in Zevenaar.

Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord ging het promotieteam in gesprek met fietsers. Centraal in het gesprek stond de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Bij jongeren bleek de verlichting vaak technisch in orde, maar stond hij simpelweg niet aan. Volwassenen gaven veelal aan fietsverlichting van groot belang te vinden. Desondanks vergaten zij ook regelmatig hun eigen verlichting in orde te hebben. Fietsers waarbij de verlichting op orde was werden beloond. Defecte verlichting werd ter plaatse vervangen.

Bewustwording en gewoontegedrag doorbreken
Gedragspsycholoog Wesley van Pinxteren werkte mee aan het ontwerp van de campagne en legt uit waarom er zonder licht gefietst wordt: “Het niet voeren van werkende verlichting is iets dat er in sluipt, het wordt een gewoonte. Met een heldere boodschap, een overtuigend team en nieuwe lampjes laten we fietsers zien hoe eenvoudig het is om veilig en goed verlicht over straat te gaan. Hiermee zetten we mensen aan het denken en doorbreken we deze gewoonte”.

1 op 3 fiets zonder verlichting
Gemiddeld heeft 1 op de 3 fietsers in Nederland geen werkende fietsverlichting. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Als een automobilist 50 km/u rijdt heeft deze minimaal 25 meter nodig om te stoppen. Maar een fietser zonder verlichting ziet hij pas op ongeveer 20 meter. Oftewel, hij komt 5 meter te kort en dat betekent helaas soms een ongeluk.

Fotobijschrift: Wethouder Toon Albers (2e van links), vertegenwoordigster
van buurtpreventie (2e van rechts) en campagneteam ‘Ik val op’

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties