zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeMontferlandHandtekening onder afspraken sociale volkshuisvesting Montferland

Handtekening onder afspraken sociale volkshuisvesting Montferland

Drie handtekeningen bekrachtigen de afspraken van dé drie partijen in Montferland die zich inzetten voor prettig wonen in de gemeente. Huurders Koepel Montferland (het samenwerkingsverband tussen Huurderbelangenvereniging De Schakel en Huurdersvereniging Bergh), gemeente Montferland en Plavei maakten voor de komende jaren afspraken over de sociale volkshuisvesting. Afspraken die huurders direct raken.

Op 1 juli 2015 trad de nieuwe Woningwet in werking. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering van het volkshuisvestelijk beleid. De gemeentelijke Woonvisie vormde dan ook de basis voor de prestatieafspraken. Doordat de partijen op basis van gelijkwaardigheid met elkaar de dialoog aangaan over de lokale volkshuisvestelijke opgaven en hier afspraken over maken, sluiten plannen hier beter op aan. Dit is ook wat de minister voor ogen heeft met deze driepartijenovereenkomst.
Afspraken die huurders direct raken
Naast de Woonvisie van Montferland is ook het in 2016 vastgestelde ondernemingsplan van Plavei, stevig ingebed. De drie partijen maakten onder andere afspraken over inspanningen op het gebied van leefbaarheid en kwetsbare groepen, over het aantal sociale huurwoningen, verduurzaming van woningen en de beschikbaarheid van woningen voor de diverse doelgroepen. Hier gaan bewoners dus veel van merken de komende jaren. De drie partijen zijn trots op de behaalde overeenstemming op deze belangrijke thema’s.
Huurders Koepel Montferland is content met het behaalde resultaat van gematigde huurverhogingen; de drie partijen stelden vast dat de huren van Plavei in 2017 niet meer dan met het inflatiepercentage stijgen.
Bestaande plannen in gezamenlijkheid uitvoeren
De samenwerking tussen de drie partijen start met de Woningwet 2015 niet bij nul. De onderlinge samenwerking bestond al en er werden in het verleden al eerder volkshuisvestelijke afspraken gemaakt. Tijdens de fusie is de band tussen de huurdersbelangenvereniging en Plavei al veel hechter geworden. Zo werden ze in een vroeg stadium al betrokken bij nieuw beleid.
“Het past ook meer in de huidige tijd, we zoeken steeds meer de verbinding, ook met bewoners. Samen bereik je meest optimale resultaat, daar moet je zelf ook van overtuigd zijn en elkaar daarin vertrouwen. Anders werkt het niet”, geeft Laura Westerhof aan, die als beleidsmedeweker van Plavei betrokken was bij de totstandkoming.
Tegelijkertijd is het wel zo dat met de prestatieafspraken de samenwerking nog meer wordt versterkt en bestendigd. “En dat is alleen maar goed. De plannen die we al hadden proberen we nu in gezamenlijkheid uit te voeren. Er is in Montferland niet maar één partij die gaat over wonen. Dit heeft aandacht op verschillende fronten nodig.”

De afspraken gelden vanaf 1 januari 2017 en lopen tot en met 31 december 2017. De partijen zijn het er over eens dat er een stevige basis is gelegd om in de toekomst op een nieuwe manier afspraken te maken over de gezamenlijke inzet en ieders bijdrage hieraan.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties