dinsdag, april 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenIA Groep uit Duiven winnaar Gouden Kikker Award 2015

IA Groep uit Duiven winnaar Gouden Kikker Award 2015

Ingenieurs- en architectenbureau IA Groep uit Duiven heeft met het project ‘Drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd’ de Gouden Kikker Award 2015 ontvangen.

De jury is enthousiast over deze duurzaam gebouwde omgeving en de integratie van het gehele ontwerp in de omgeving. Van een probleem wordt hier een kans gemaak, zo oordeelt de jury. Ook de interactie met de omgeving en het betrekken van burgers bij het project worden genoemd als zeer sterke pluspunten.

De Gouden Kikker Award is een initiatief van ABC Nova om de ontwikkeling van duurzaam bouwen te stimuleren. Het project Vechterweerd is inderdaad bijzonder. Drinkwaterbedrijf Vitens ontwikkelde, samen met ingenieurs- en architectenbureau IA Groep, een duurzaam drinkwaterproductiebedrijf in het waterwingebied Vechterweerd, op de zuidoever van de Vecht in de gemeente Dalfsen. IA Groep en Factor Architecten maakten voor deze locatie het integrale ontwerp Ook toekomstige uitbreiding (een tweede gebouw) werd mee ontworpen in een totaalconcept. Het uitgangspunt voor het ontwerp was de landschappelijke inpassing.

Vechterweerd is ontworpen en gebouwd volgens een ‘integrale duurzaamheidstoets’, een nieuw concept in de waterwereld waarbij het drinkwaterbedrijf in overleg met partijen uit de omgeving een zeer duurzame productielocatie realiseert. Het gebouw ontving een BREEAM certificering voor het ontwerp (very good) en de uitvoering (excellent).

De ontwikkeling van het gebouw en de inrichting van de omgeving is een nauwe samenwerking geweest tussen Vitens, de omwonenden en ingenieurs- en architectenbureau IA Groep. De omwonende hebben zich verenigd in een klankbordgroep. Deze groep heeft een grote mate van inspraak gehad op het ontwerp. De architect Mark van Westerlaak heeft een drietal ontwerpen gemaakt voor de locatie, waaruit de omwonende democratisch het gerealiseerde ontwerp hebben gekozen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de overlast voor de omgeving te minimaliseren.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties