Inspiratiebijeenkomst lokaal produceren en consumeren

142 Views

Op maandag 6 november vond de startbijeenkomst ‘Korte Ketens in het Liemers Landschap’ plaats. Tijdens deze bijeenkomst kwamen producenten van lokaal voedsel, consumenten en verwerkers van lokale producten samen. Doel van de bijeenkomst was het bijeenbrengen en inspireren van alle aanwezigen om meer te doen met lokaal produceren en consumeren.

Lokaal voedsel, je hoort het overal. Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in verse, pure producten van dichtbij. In de Liemers verbouwen vele boeren en tuinders deze producten al, maar het komt niet altijd direct in de regio op het bord. Tijd voor actie, want door betere samenwerking binnen de keten kunnen de partijen elkaar versterken. In een korte keten legt het voedsel een korte weg af van het land naar het bord. Zo weet de consument precies wat men eet en worden tegelijkertijd de regionale ondernemers en producenten ondersteund.

Voedsel verbindt
De partijen Liemers Trots, melkveehouderij De Fuik/Hippe Koeien, LTO Noord afdeling De Liemers Montferland en de vier Liemers gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben met het ondertekenen van het convenant ‘Korte Ketens in het Liemers Landschap’ zich bereid verklaard samen aan de slag te gaan. Samen steunen zij het lokaal produceren en consumeren van voedsel uit de Liemers. Wethouder Stef Bijl: “Men wil tegenwoordig steeds vaker weten waar het eten vandaan komt en wat ermee is gebeurd. Mensen zijn kritischer en kiezen steeds vaker voor regionale producten. Ik ben blij dat we met deze bijeenkomst nog meer lokaal productschap en de consumptie ervan onder de aandacht kunnen brengen. Dat we vandaag waardevolle contacten kunnen leggen tussen de verschillende partijen en hen inspireren om elkaar vaker en beter op te zoeken. Er is zoveel moois en lekkers in de Liemers. Laten we daar nog meer van genieten!“

Live lekkers uit de Liemers
Tijdens de bijeenkomst stonden diverse workshops op het programma ter inspiratie voor de aanwezigen. Chef Berry van de Ven van Mezzo Restaurant & Kamers uit Braamt verzorgde met sous-chef Michiel Oosterink de lunch tijdens een live cooking-demonstratie. Daarbij werkte hij louter met lokale producten als vanille-ijs gemaakt van ‘Hippe koeien’-melk, buffelmozzarella van Buffelboerdeij Arns, camembertkaasjes van Boerderij Köning, rundvlees van Jos Bolk en bonbons van SjokCake oftewel meesterlekkerbek Huub Meijer.

Voor de lokale toekomst
Komend jaar gaan voedselproducenten onderzoeken of er markt is voor hun product(idee) en leren zij meer denken vanuit de klant en de kansen die het Liemers landschap biedt. Ondersteuning door lokale overheden is binnen een korte keten onmisbaar en daarom krijgen beleidsmedewerkers handvatten om dat te realiseren. Consumenten en bedrijven maken kennis met smakelijke lokale producten en ontdekken wat zij kunnen bijdragen aan een aantrekkelijk Liemers voedsellandschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotobijschrift:
Foto linksboven: ‘Opbrengst van de dag’ inclusief vele inspirerende ideeën voor samenwerking en ondertekend convenant door alle samenwerkende partijen Korte Ketens in het Liemers Landschap (Liemers Trots, LTO Noord Afdeling De Liemers Montferland, Melkveehouderij De Fuik/Hippe Koeien en gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar).

Foto rechtsboven: Presentatie door projectleider Saskia Croes over Korte Ketens in het Liemers Landschap

Foto rechtsonder: Chef Berry van de Ven (rechts) en souschef Michiel Oosterink van Mezzo Restaurant & Kamers bereiden het voorgerecht van diverse lokale producten.

Foto linksonder: chef Berry van de Ven van Mezzo Restaurant & Kamers (links) met wethouder Stef Bijl.

(foto’s: gemeente Zevenaar)

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).