Inwoners de Liemers brainstormen over kansen regio

441 Views

De gemeente Montferland hoort bij de Liemers, de regio moet zich toeristisch nadrukkelijker presenteren als wandel- en fietsgebied en er is behoefte aan een Liemerse jaaragenda. Het zijn opmerkingen die tijdens de brainstormavond van ‘De Liemers Helemaal Goed’ regelmatig voorbij kwamen.

Het Liemers Museum in Zevenaar vormde het sfeervolle decor voor de bijzondere bijeenkomst afgelopen dinsdag. Het nieuwe projectteam van de regiocampagne De Liemers Helemaal Goed had een select gezelschap uitgenodigd vanuit de gehele Liemers om met elkaar in gesprek te gaan over dit gebied. Nagenoeg alle kernen – van Loo tot Aerdt en van Lobith tot Babberich – waren vertegenwoordigd. Ondernemers, verenigingsbestuurders, bewoners en dorpsvertegenwoordigers discussieerden met elkaar. Er werd gesproken over kansen, maar ook zwaktes van deze regio. En natuurlijk kwam al snel de vraag uit welke plaatsen de Liemers precies bestaat. “Deze streek wordt begrensd door de Duitse grens, de Rijn, de Nederrijn, de IJssel en de Oude IJssel en dat betekent dat Montferland gewoon bij de Liemers hoort”, zo gaven enkele inwoners van de gemeente Montferland zelf aan. Ook andere aanwezigen waren deze mening toegedaan.
Er viel veel te bediscussiëren. Onder leiding van het projectteam – bestaande uit Pablo van Dick, Pascal Lindeman en Sjoerd Geurts – kwamen er diverse stellingen op tafel. De vergrijzing en de wegtrekkende jeugd werden als gevaren genoemd. “De aanwezigen zagen ook kansen”, vertelt Pascal Lindeman. “Iedereen vindt dat we in een prachtig gebied wonen, waar we trots op moeten zijn. Het besef was groot dat we elkaar nodig hebben en we moeten durven samen te werken. Ook verenigingen onderling.”
Grote Liemerse evenementen zoals Dickens in de Liemers vallen in de smaak. Daarnaast blijkt er grote behoefte aan een Liemerse jaaragenda. “Die gaat er komen”, verklapte Pablo van Dick. “Daarvoor werken we samen met LiemersActueel.nl. Op dat webportaal ontwikkelen we een jaaragenda waar iedere vereniging zijn evenementen op kan plaatsen zodat er een mooi Liemers totaalbeeld ontstaat. Want ook dat was een wens. Dat de Liemers zich als één geheel presenteert.”
De wens om de drukbezochte bedrijventerreinen te koppelen aan de binnensteden bleek groot. Iets wat straks ook geldt voor de outlet in Zevenaar. Sjoerd Geurts: “Veel mensen zien de Liemers als prachtig gebied om te fietsen en wandelen. Voor toeristen een absolute trekker. De bestaande fietsroutes en klompenpaden vallen in de smaak. De wens is om deze uit te breiden en goed te presenteren. Wij nemen al deze suggesties mee.”

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!