dinsdag, februari 27, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenKermis zet Loo vier dagen op z'n kop

Kermis zet Loo vier dagen op z’n kop

Hét hoogtepunt van het dorp is terug van weggeweest. Van zaterdag 20 tot en met dinsdag 23 augustus is Loo in de ban van de Loose kermis. In het schuttersgebouw van schutterij Willem Tell is er op zaterdag en zondag feest met topband Cabrio. Op maandag en dinsdag is er muziek van New Leaf. Beide kermisbands maken er voor jong en oud een spetterend feest van.

“Na twee kermisloze jaren zijn we allemaal hongerig. Ik denk dat ik voor alle inwoners spreek als ik zeg dat we snakken naar eindelijk weer een echte, onbezorgde kermis. En waarschijnlijk geldt dat ook voor veel mensen van buiten Loo. Iedereen heeft zin in vier dagen feest. En natuurlijk vinden we het geweldig dat we onze tradities opnieuw kunnen beleven. Dat blijkt ook wel uit de animo voor het koning(inne)schot. Er barst op maandag een echte strijd los om onze koning Arwin Klein Gunnewiek op te kunnen volgen”, zegt voorzitter Albert Booltink van Willem Tell.

Feest en tradities
De Loose kermis begint op zaterdagavond. Dan halen schutterij Willem Tell, schietvereniging Jemmy Tell en muziekvereniging Excelsior traditiegetrouw het koningspaar Arwin en Corrine Klein Gunnewiek thuis af. Na terugkomst in het schuttersgebouw barst het feest los met de regionaal bekende band Cabrio (20.00 uur). Op kermiszondag is er allereerst een schuttersbijeenkomst (11.00 uur) in het Huis van Loo (de voormalige kerk), gevolgd door de processie (12.00 uur) door de straten van Loo. In de avond is het van de eerste tot de laatste minuut groot feest met Cabrio (20.00 uur).


Reünie en koning(inne)schot

Kermismaandag is traditioneel een reünie. Vele geboren Loonaren die hun vleugels uitsloegen, komen terug naar Loo om daar samen met de talloze andere feestgangers kermis te vieren. Aan tradities is er ook deze dag geen gebrek. De schutters en muzikanten halen ’s ochtends het college van B&W (gemeente Duiven) op bij de familie Van Sadelhoff in de Loostraat. Om 10.45 uur begint het prijsschieten bij het schuttersgebouw. Zijn de prijzen eraf, dan begint het koning(inne)schot. Alle leden (mannen en vrouwen) die ten minste vijf jaar lid zijn, mogen hieraan deelnemen. Overdag en ’s avonds (vanaf 20.00 uur) zwengelt de allround band New Leaf het feestje vanaf het podium aan.

Dinsdag familiedag
Willem Tell heeft kermisdinsdag omgedoopt tot familiedag. De ochtend en middag staan vooral in het teken van de jongste en oudste generaties. Zo is het schuttersgebouw vanaf 10.30 uur geopend voor de kinderen (en hun ouders, opa’s, oma’s en iedereen die mee wil). Samen werken ze aan sjerpen, vlaggen en kroontjes, waarmee ze later, als de inmiddels uitgetrokken schutterij terug in de zaal is, een rondje mogen marcheren. Verder zijn er spellen, is er een professionele ballonnenvouwer, wordt er geschminkt en krijgen de kinderen iets lekkers en een vrijkaartje voor een attractie aangeboden. New Leaf begint rond de klok van 11.00 uur met muziek die de kinderen bekend in de oren klinkt. ’s Middags en zeker ’s avonds gaan alle remmen los voor de laatste uurtjes van de Loose kermis 2022.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties